Села у околини Трговишта неприступачна због сметова

У општини Трговиште завејано је неколико махала у удаљеним планинским селима, због тога је од суботе ванредна ситуација. Механизација је на терену, рашчишћавају путеве, а екипе Црвеног крста и ватрогасци носе помоћ угроженима.

Због снега и хладног времена, осмочлана породица Гонев из Дуката код Босилеграда измештена је у Црвени град код Трговишта. Привремено бораве у школи.

„Деца су на територији општине Босилеград ишла 5 километара у једном правцу и то по снегу, то је трајало око 2 сата пешачења”,каже Денча Гонев, из Дуката код Босилеграда.

Из планинских села педесетак ђака свакодневно пешачи до школе. Дванаест километара путује Ивана Антић са млађим братом из удаљене и завејане махале Рид, кроз сметове.

„Ми пешачимо сваког дана, поготову нам је тешко зими када веје снег и када је хладно. Има и дивљих животиња које пролазе ту”, наводи Ивана Антић, ученица шестог разреда.

На путевима ка удаљеним планинским селима висина снега је до једног метра, а наноса има и до четири метра. Потпуно је одсечено 60 домаћинстава у којима живе углавном стари и болесни људи.

Екипе Црвеног крста, Центра за социјални рад и ватрогасци обилазе угрожене, деле им помоћ. Подељено је око 400 пакета.

„Подељено је највише у Месној заједници Радовница и МЗ Доњи Стајевац пошто тамо има највише снега, социјално угроженим лицима. То су прехрамбени пакети, хигијена и брашно”, каже Јагода Спасић, секретар Црвеног крста у Трговишту.

Механизација је на терену од раних јутарњих сати до мрака. Рашчишћени су главни и ближи локални путеви. До планинских се још пробијају.

„Ми смо били јуче тамо где човек има новорођенче, метар снег, био је одсечен од свих институција. Није могла ни хитна помоћ ни ништа до њега да доспе. Ми смо успели да почистимо”, каже Новица Спасић, машиниста.

„Више од 80 одсто територије смо нормализовали путне правце. Данас, евентуално сутра стићи ћемо да сваког домаћинства. Предлог Штаба за ванредне ситуације биће укидање ванредне ситуације колико сутра”, наводи Ненад Крстић, председник општине Трговиште.

У општини све службе функционишу несметано и уредно је снабдевање струјом и водом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво