Куршумлија: Новчана помоћ за сваку бебу

Једна од најсиромашнијх општина у Србији, Куршумлија, како би задржала младе, и ове године из буџета издваја значајна средства за подстицај наталитета. Породице са троје и више деце новац добијају док деца не наврше 18 месеци.

Дипломирани економиста Марија Тодоровић, иако без запослења, одлучила се на рађање трећег детета. Она од општине Куршумлија, поред једнократне помоћи, коју је добила по рођењу детета, прима и месечну надокнаду док дете не напуни 18 месеци. Новчану помоћ је добила и од Компаније „Планинка” у износу од 10 хиљада динара.

„Ја сам желела да родим треће дете, заиста, сматрам да деце никад доста, можда се одлучим и за четврто, видећемо. Сматрам да је ова помоћ добродошла, првенствено због неге деце и да се деци купе основне ствари, које су им потребне”, каже Марија Тодоровић.

Због велике миграције становништва и драстичног пада наталитета, општина Куршумлија и „Планинка” већ годинама уназад субвенцијама помажу мајке, које се одлуче на рађање.

„За мајке које роде прво и друго дете, а нису у радном односу надокнада је двадесет хиљада годину дана, ако је треће и свако наредно дете, онда је та надокнада такође двадесет хиљада, али 18 месеци. За мајке, које су у радном односу једнократно издвајамо четрдесет хиљада динара,” објашњава Радољуб Видић, председник општине Куршумлија.

„Сваке године, а поводом дана оснивања предузећа, донира средства свим породицама на територији општине Куршумлија, које су током протекле године добиле 3. и 4. дете,” каже Јелена Раичевић, пи ар АД „Планинка”, у Куршумлији.

Годишње се у просеку у Куршумлији роди 130 беба, док је у прошлој години овај број порастао на 170, што је податак који охрабрује, посебно ако се има у виду чињеница да је у Топличком округу и прошле године рођено мање беба у односу на претходну.

„У току прошле године имали смо 630 порођаја, што је отприлике 20 мање него прошле године,” каже гинеколог доктор Коста Денић.

Деценијама уназад у Топлици се бележи негативан природни прираштај, а број умрлих скоро је дупло већи од оних, који се роде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи