Нижа цена товљеника у Мачви

Цена товљеника у Мачви, према речима сточара, у последњих месец дана, мењала се више пута. Килограм живе ваге, откупљивачи плаћају 120 динара, а ако се на исплату чека месец дана, онда је цена нешто виша.

Драган Станковић из Змињака један је од највећих узгајивача свиња у Мачви. Годишње прода око хиљаду товљеника. И поред ниске и нестабилне откупне цене, од производње не одустаје.

„Борим се, видећу докле могу издржати. То је нула, или испод нуле, имам и неке друге производње, па пресипам из шупљег у празно да бих преживео, многи то неће издржати и то ће се видети већ на пролеће”, каже Драган Станковић, сточар из Змињака.

Цена од 120 динара за килограм, угрожава сточарску производњу, посебно мале угајиваче, којих је све мање.

„Јача аграрна политика која би робним резервама откупљивала вишкове, могла би јако позивитно утиче на произвођаче, и на прерађивачку индустирју”, каже Звонко Туфегџић, директор Регионалне коморе моравичког и рашког округа.

Већ неколико година, држава субвенционише тов свиња са 1.000 динара по грлу. Проблем је што се новац, дуго чека.

,,Било би свакако зачајно да то, они када поднесу захтев сада, могу да планирају за неких пет шест, седам месеци тај новац који ће добити, и да њега могу поново да уложе у производњу”, наводи Зоран Козлина из Пољопривредне саветодавне стручне службе у Шапцу.

Стање на тржишту прате месари. Редовно коригујују цену свињетине, која је јефитинија него на почетку године.

„Због пада цене живе ваге, ми смо исто тако морали да скинемо цену месу. На пример, бут је био 500 динара, сада је 420. Врат без кости је био 550, сад је 500”, каже Сузана Којић, власница месаре.

Стабилном ценом, не нижом од 150 динара, сточари би кажу били задовољни. Због вакцинисања, свиње не извозимо, а узгајивачи би волели и да их не увозимо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво