Шабац: Корист од отпада

У Шапцу је одржан састанак надлежних са представницима пољске компаније Еквипо, званичним саветником Владе Србије и Министарства за екологију за рециклажу отпада и претварање у енергију.

Депонија отпада Дудара, Шапчанима је добро позната црна еколошка тачка. Затворена је пре 4 године, а отпад је на њој одлаган више од две деценије. Њена санација била је једна од тема састанка са представницима компаније Еквипо која послује у седам земаља света и годишње претвори 3 милиона тона отпада у енергију.

Шабац је повољно место за примену нове еколошке технологије, јер се са територије читавог града односи смеће на регионалну депонију и поседује постројење за пречишћавање отпадних вода, а то су све процеси који штите наше здравље. Представљене су могућности обе стране. 

„Ми сматрамо да они Шапцу могу много да помогну, да се унапреди систем рециклаже отпада, затим да се изврши санација затворене депоније Дудара која заправо представља један велики еколошки проблем. То је једна темпирана бомба. Ту постоје разне загађујуће материје које се сливају у подземне воде које отичу у Саву, ослобађа се гас метан. То је ствар коју треба решити и такође да помогну у третману муља,” каже др Дејан Павловић, организатор састанка.

„Ми имамо седам постројења која су близу река и уопште немају утицаја на заштиту животне средине. Наш план је да од тог муља, да га претворимо у компост премијум квалитета и да га делимо људима, јер Шабац, наравно, има пуно обрадиве земље,” наводи Србислав Петковић, директор Еквипо за Балкан.

Мациеј Оцхман, председник компаније Еквипо каже: „Лидери смо у Пољској и у региону у области биолошког и механичког третмана отпада. Хоћемо да и у Србији несебично поделимо искуство и да вам дамо савете како да повучете новац из Европске Уније. Наравно, и да вам покажемо где смо ми грешили.”

После овог састанка следе детаљни договори и пројекти.

Током викенда у Шапцу је изгорело 5 контејнера за смеће, од почетка грејне сезоне десет, тако да из ЈКП апелују на грађане да се одговорније понашају и у контејнере не бацају пепео који претходно није охлађен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво