Зима у Царској бари

Са годишњом посетом од 15 хиљада туриста из целог света Царска бара у Белом блату, убраја се у најпосећеније дестинације у овом делу Војводине. У зимском период када утихне птичија песма, а идиличном баром завлада снег, лед и дивљач.

Једини посетиоци царске баре у ове хладне јануарске дане су чувари природног резервата који имају пуне руке посла,з а исхрану дивљачи дневно потроше неколико стотина килограма житарица и на десетине бала сена и сламе. Посебно се води рачуна о рибљем свету.

„Сада моментално није услов за то, али очекујемо веће падавине и угрожен је животињски свет, то јест рибљи свет у кориту Бегеја тада долази екипа која отвар три стотине метара велике одушке, објашњава Радован Штиглиц из резервата Царска бара.

Подручје Белог блата у склопу којег се налази и Царска бара одувек је рај за ловце како домаће такои и иностране.

„Углавном долазе из Италије, Малте затим,Кипрани углавном Италијани највише. Они лове патке и гуске, а овде је идила за њих", каже ловац Узон Лукач.

И док је ова оаза природне лепоте посећена током три годишња доба запослени раде планове и за зимски период.

„Имамо планове и за наредни период да очистимо стазу здравља да буде проходна и зими, да организујемо вожњу саоницама око насипа око целог резервата. За сада нам је највећи приоритет да изградимо видиковац и стазу која је изгорела у пожару прошле године", каже Далиана Секошан, кординатор заштите Царске баре.

Усидрен брод у луци окован ледом и снегом чека пролеће и нове туристе који стижу из целог света, јер ово место представља једно од десет савршених места у Србији.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар