Враћају се Срби из Швајцарске

Власи из Рановца код Петровца на Млави последњих година досељавају се са децом из дијаспоре у све већем броју, углавном из Швајцарске. Разлози су, како кажу, здрава средина, наслеђе, али и одлична школа.

Три породице које су живеле у кругу од 30 километара у Швајцарској тамо се нису сретале. Онда су се сви нашли у Рановцу код Петровца на Млави, месту где су се родили и где су се вратили да би одгајали своју децу.

"Код нас је дуго постојала та идеја да се вратимо. Буквално, како смо и отишли. Кад је дете добило позив за тамошњи вртић, тад смо одлучили – сад или никад", каже Слађана Радановић.

Породица Павловић у Србији планира да покрене приватни посао.

"Мотив је био, пошто имам још мало неке младости у себи, па можемо нешто да покренемо, да би наш крај мало уздигли", наводи Драган Павловић, а његова супруга Милијана додаје: "Желели смо да се вратимо у своју домовину. Да наша деца одрастају у својој домовини. Да заврше школу. Да науче српски језик, одакле нам корени потичу".

Породица Емилије Турлеман у Рановац је дошла због здраве еколошке средине и чистог ваздуха.

"Ја сам инжењер по струци и онда сам са послом дошла овде. То јесте нови покрет. Људи који могу да раде од куће бирају место где могу да живе. Ми смо сада као породица одабрали Рановац, што је веома егзотично и веома несхватљиво", објашњава Емилија Турлеман.

"Ја учим српски овде у Рановцу, српска култура. И овде имам добро место да правим башту. Наш хоби", каже Дијего Турлеман.

"Мени се чини да овде боље можеш да се играш него у Швајцарској. Кад изађеш из куће, у Швајцарској једино видиш улице, не можеш да трчиш. А овде кад изађеш, можеш да трчиш 10 километара и баш фино", сматра Богдан Турлеман.

Реакције на њихову храбру и врло необичну одлуку за овај крај су различите.

"Неки питају да л' ми знамо где смо се вратили. Неки кажу да је лепо за живот, али не може да се заради. Више негативних, него позитивних коментара. Ми се не обазиремо", каже Милијана Павловић.

Иако из Србије људи константно одлазе, рановачкој основној школи "Јован Шербановић" најавило се још неколико породица са децом, које се ускоро досељавају из дијаспоре.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво