Истраживање о Банатској војној граници

Период од 1764. до 1872. године, када је постојала Банатска војна граница, важан је за историју Панчева и зато је Завод за заштиту споменика културе почео седмогодишње истраживање о животу тога времена, које финансира покрајинска влада.

Банатску војну границу основали су Аустријанци како би одбранили јужни део своје царевине од напада Турака. Једно од седишта регименте било је у Панчеву.

Због тога су досељени становници других националности: Немци, Чеси, Румуни, Словаци... Први задаци су им били исушивање мочвара и пошумљавање Делиблатске пешчаре.

„Граничари који су досељени на територију јужног Баната добили су и земљу, коју су морали да обрађују, а део приноса да дају Царству. Бавили су се и узгојем свилених буба, гајили винову лозу. Свако домаћинство имало је виноград", каже Слободанка Перовић из Завода за заштиту споменика културе у Панчеву.

Прву годину истраживања живота у Банатској војној граници Завод за заштиту споменика културе посветио је насељима у Делиблатској пешчари, а наставиће по селима, градовима, местима која су некад била насељена, а данас не.

„А све је везано за непокретно културно наслеђе. Истраживаћемо куће у којима су живели, војне објекте, али и нематеријално наслеђе, сам начин живота и оно што су оставили за данашње покољење", наводи Јасмина Вујовић, директорка Завода за заштиту споменика културе Панчево.

На крају седмогодишњег истраживања биће издата монографија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво