Креативношћу до знања – наставна средства од канапа и пластичних кеса

Основна школа за образовање ученика са сметњама у развоју "Миодраг В. Матић" у Ужицу, освојила је "Изузетну награду" на Сајму науке у Београду. Њени ученици су осмислили необично учило уз које је деци са оштећеним видом и другим сметњама лакше да савладају математику.

Њихова "Тактилна књига бројева", настала је од пластичних кеса и резултат је стрпљивог и креативног рада наставника и ученика, спремних да помогну другарима из разреда.

Василије Поповић, ученик наводи да воли своје другаре и да је из љубави и жељи да им помогне настала "Тактилна књига бројева".

Марица Лазовић, дефектолог наводи да од пластичних кеса праве занимљиве играчке за децу и ствари које, како каже, користе у свакодневној едукацији са децом.

Уз пластичне кесе и чепови, канап, пасуљ, пиринач, вата, фолија, у њиховим рукама постају играчка или ново наставно средство.

"Овај вид рада није намењен само деци са оштећеним видом, већ за сву нашу децу са сметњама у развоју, а може се користити и код деце типичне популације која имају поремећај сензорне интеграције", објашњава Лазовићева.

Школа за образовање ученика са сметњама у развоју, једина је те врсте у Златиборском округу. Тридесет пет ученика и више од 500 малишана из окружења имају сталну подршку логопеда и дефектолога.

"Школа је добро опремљена асистивном технологијом. Међутим, ни најбоља технологија не може да подржи систем образовања и васпитања деце и помоћ деци са сметњама у развоју. Најбитнија и најважнија ствар што дефектолози и сами праве пуно наставних средстава", наводи Зорица Весовић, директорка Основне школе "Миодраг В. Матић", у Ужицу.

Учење кроз игру, и уз различите материјале, настављају израдом нове играчке од тетрапака којом ће лакше савладати технику сабирања.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво