Љубавна антологија Драгољуба Златковића

Драгољуб Златковић, аутор Речника пиротског говора и још 20-tак књига на дијалекту, иако у деветој деценији, и даље ствара. Недавно је издао две нове књиге, а посебну пажњу јавности привукла је Књига о сексуалности у народној култури.

Kњигa Дума, поетске збирке на Пиротском говору, доживела je треће издање и до сада је продата у неколико хиљада примерака.

 

"Да би оно што неко каже остало дуже, прешло у друге главе и друге генерације, треба да има и звук и слику. Ја сам управо ту црту усменог пиротског говора користио до краја и књигу сам писао дајући звуку и слици предност", каже Драгољуб Златковић, аутор.

По образовању агроном, а по опредељењу заљубљеник у народну традицију, Златковић неуморно, на терену и у разговору са људима, више од 5 деценија прикупља грађу за своја дела. Тако је настала и најновија књига "Сексуалност у народној култури Старе планине".

"Сама жена, у празном селу, у празној кући, једина сама седи и ћути. И сама себи прича сопствени живот. И када наиђем, када разговарамо, она каже "све че ти синко кажем", све ћу ти сине рећи, али само немој да се моје име помиње", каже Драгољуб Златковић.

Рецензенти сматрају да дело Драгољуба Златковића баштини сву мудрост старог штокавског наречја и завређује пажњу не само читалаца већ и стручне и научне јавности.

"Оно превазилази границе чак и српског језика и културе, јер се уклапа у све словенску традицију која је још старија и која башини неке архитипске вредности које исијавају из дела Драгољуба Златковића", наводи Милош Соколовић, рецензент.

Дела Драгољуба Златковића нису само чувари Пиротског говора. Она негују сву посебност и богатсво традиције српског народа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара