Студија нишких лекара међу 10 најбољих у свету у области хирургије вена

Научна студија из области васкуларне хирургије, коју су осмислили лекари Клинике за кардиохирургију у Нишу изабрана је за једну од 10 најбољих у свету. На конгресу који се у фебруару одржава у Америци биће проглашена најуспешнија студија.

Студија нишких лекара бави се лечењем и превенцијом живих рана на ногама, које настају као последица болести вена. Нова метода препозната је као једна од 10 најбољих на планети.

 

"То је велико признање за нашу клинику и један доказ да можемо да се бавимо науком и у нашој земљи Србији и наравно у нашем граду Нишу. Тако да је то велика част за нас", каже Драган Милић, директор Клинике за кардиохирургију.

Студију ће у Калифорнији наредног месеца представити двојица младих нишких лекара. Кажу да је учешће на том конгресу, највеће признање у тој области.

"Ова метода коју ми примењујемо омогућава, не само брже зарастање тих живих рана, већ омогућава и превенцију настанка нових живих рана код пацијената код којих постоје фактори ризика", каже Владимир Стојиљковић, кардиохирург.

Његов колега Александар Каменов наводи: "Патологија је овде не зарастање рана на потколеницама. Пацијенти највише добијају на квалитету живота, а добија и наш систем јер је велики социо-економски терет од оваквих болести".

Револуционарне промене у овој области још пре десетак година унели су директор клинике Драган Милић и доктор Саша Живић.

"Свакако да није било лако доћи до тога. Данас се о трошку нашег здравственог фонда, једном методом која је призната у целом свету, лече се наши суграђани и сви грађани Србије", каже Саша Живић, васкуларни хирург.

Нишки лекари за ову методу користе посебне компресивне материјале, а најважнији резултат је што скоро 95% пацијената више нема проблема се обољењем вена и живим ранама.

број коментара 0 Пошаљи коментар