Ваљево: Топлана прелази са мазута на гас, смањење загађења

Ваљевска топлана је почела са коришћењем и компримованог природног гаса, уз мазут. У току је пробни рад, а први резултати потврђују очекиване позитивне ефекате, од економских до смањења емисије штетних гасова.

Након две седmице пробног рада, мањег котла од 3о мегавата у ваљевској топлани, на компримовани природни гас, први резултати су и бољи од уговорених параметара. У односу на рад са мазутом, степен искорисцености је већи, а емисија загађујућих материја мања:

"Уз коришћење компримованог природног гаса, ваљевска топлана решава прекомерну емисију азотних оксида из њеног димњака, што је био велики проблем при при раду на мазут", каже Зоран Степановић, дир. ЈКП "Топлана" Ваљево.

И додаје: "Дефинитивно да ћемо имати веће искоришћење, значи у поређењу са мазутом, од неких 85% очекујемо до 98%. Имамо економску рачуницу да радимо на компримовани природни гас, при чему та економска рачуница не треба да буде једино мерило, једно такође јако битно мерило да сведемо емисије загађујућих материја на ниво знатно нижи него сто то можемо са мазутом да изведемо."

У ваљевској топлани размишљају да у овој години, обезбеде коришћење, компримованог природног гаса и за рад већег котла од 50 мегавата. Увођење гаса у рад топлане утицаће и на цену грејања, што потрошаче пре свега интересује:

"Овим начином рада топлана је обезбедила да не подиже цену. То стоји и на сајту топлане, да цена остаје иста да се неће подизати баш због тога што користе гас. У будућности та цена уколико се остваре ова предвиђања и ове могућности, да она буде и нижа", каже Слободан Петронић, из Удружења потрошаца Ваљево.

Коришћење економичнијег и чистијег енергента у раду ваљевске топлане у перспективи треба да омогући, више корисника даљинског система грејања и мањи број индивидуалних котларница, које су уз преосталих неколико већих загађивача и највећи проблем за аерозагађење Ваљева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво