Имају ли војвођански повртари проблеме због снега и леда

Хладно време, праћено снегом и мразом, ствара проблеме и повртарима. Међутим, у Царској башти у Мужљи код Зрењанина, захваљујући савременој технологији, тај проблем немају. У изградњу савременог стакленика уложили су око 25 милиона динара. Тамо је био Симо Будимир.

Пластеници широм Србије оковани снегом и ледом ових дана. Међутим, у Зрењанинском удружењу повртара Царска башта нису суочени са овим проблемом. За разлику од предходних сличних повртарских инвестиција ова је урађена по најсавременијим светским стандардима.

 

"Производимо уједначен расад и то можемо да урадимо и са првом класом и са трећом класом семена, тренутно што је јако битно нашу производњу расада ми радимо најближе пластеничкој производњи", каже Арпад Молнар, агроном ДО Царска башта.

Царска башта је удружење повртара које има производњу на око двестотине хектара, у новом пластенику површине 2.200 квадратних метара за сада се гаји искључиво расад.

"Ово се показало већ ове године, заинтересованост за производњу расада код нас је већ велика, има интересаната за будућу производњу тако да ћемо видети који је то начин и како да то одрадимо да би могли и други да производе на такав начин са добрим стручним кадром овде", каже Тибор Молнар, директор ДО Царска башта.

Током зиме свакодневно је на радовима у стакленику ангажовано десетак радника, углавном мештана.

"Пуно нам значи јер зими нема пуно посла има сејање па то радимо. Ово је доста пипљив посао. Мало је теже и јако концентрисано треба да радимо. Важно је да има посла у свом селу", каже Мелинда Гомбош, из Мужље.

Царска башта је део новца за инвестицију обезбедила сама, а део је подршка Мађарског фонда Просперитет.

Тренутно повртари у Царској башти имају стручњаке да произведу шездесет до седамдесет тона конзумне паприке по хектару, а када се ухода производња расада у новом стакленику, циљ им је да за тридесет одсто повећају количину убраног плода са једног хектара.

број коментара 0 пошаљи коментар