У току израда просторног плана за аутопут Ниш-Мердаре

Аутопут Ниш-Мердаре који преко Приштине треба да иде до Драча требало би, према најавама, да почне да се гради до краја ове године. У току је израда Просторног плана у чему учествује и нишки Завод за урбанизам.

Овај пут ће према најавама између осталог бити и развојна шанса за неке мање развијене општине попут Мерошине у Нишавском округу, али и за цео Топлички оркуг кроз који пут пролази.

За првих тридесетак километара аутопута од Ниша до Плочника план је већ готов и експропријација земљишта би требало да почне.

Сада је у току израда плана до Мердара и до јуче је био рок за примедбе заинтентересованих физичких и правних лица. Цела процедура израде плана заправо зависи од рокова.

„45 дана само кад је план изложен, затим имате процедуру прикупљања тих услова од даваоца јавних овлашћења и то исто зна да потраје то је законски сад сведено на 15 дана, али у пракси то није баш тако. Реално једно годину дана је потребно за израду нацрта", објашњава Дејан Стојановић, из Завода за урбанизам Ниш.

У Куршумлији ће 18. јануара бити одржана јавна седница комисије која треба да се изјасни и о примедбама заинтересованих, али и о комплетном плану, а након тога план треба да усвоји Влада Републике Србије.

Постоје најаве да би изградњу пута од Ниша до Мердара у дужини од 77 километара кредитно могла да подржи Европска инвестициона банка.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 10. јан 2019, 07:01) - anonymous [нерегистровани]

reciprocitet

Oni nama takse od 100%, mi njima autoput. Bravo Vucicu.