Врање: Мигранткиње поклониле своје рукотворине

Мигранткиње из Прихватног центра у Врању поделиле су поклоне, рукотворине које су саме израдиле, корисницима Центра за развој локалних услуга социјалне заштите. Организатор је Међународна организација за миграције, уз подршку Европске уније.

Два месеца трајале су креативно-уметничке радионице у Прихватном центру у Врању. Своје креације одлучиле су да поклоне, да се захвале локалној заједници у којој привремено бораве.

„Нама много људи помаже док смо у кампу, па и ми желимо да се, овако скромно, одужимо. Oвде су људи много љубазни и добри, била сам овде у Прихватилишту месец дана, на курсу”, каже Соња из Авганистана.

„Дошли смо да им честитамо Нову годину, и да им дамо скромне поклоне, то није пуно, али видим осмех на њиховим лицима, осећам се одлично”, наводи Марија из Авганистана.

У Центру за развој локалних услуга социјалне заштите има тридесетшесторо корисника, то су углавном старији људи, без другог смештаја и они који су алтернативу усамљеном животу у планини током зиме потражили у Центру.

Жене из Ирана и Авганистана припремале су шалове, капе и новогодишње честитке, а поклоне су добила и деца у дневном боравку.

„Разликујемо се можда и по језицима које говоримо, разлике су небитне у овом тренутку када нас спаја нешто што је вредње и важније, а то је брига о човеку”, каже Милица Анђелковић Јовановић из ИОМ-а.

Од 2015. године, када је повећан прилив миграната, Европска унија је донирала 98 милиона евра, за помоћ мигрантима, за боље услове смештаја, храну, здравствену негу и образовање, а помаже и локалним заједницама, градовима у којима привремено бораве.

број коментара 0 Пошаљи коментар