Топло и чисто у прихватилиштима за бескућнике

Центри за социјални рад у Србији спремно су дочекали хладни талас и омогућили адекватан смештај бескућника. Све социјалне службе имају налог за сталну приправност уз организована дежурства, а у неким прихватилиштима се уносе помоћни лежајеви како би се обезбедио потребан смештај.

У Центру за прихват бескућника у Зрењанину током ових ледених дана практично су дуплирани смештајни капацитети и тренутно је збринуто 19 лица. У прихватилишту су обезбеђени смештај, три оброка, гардероба, обућа, лекови односно медицинска терапија, уколико је потребна и друга стручна помоћ.

Прихватилиште ради осам година и 365 дана годишње је на услузи корисницима, но зими се број лица којима је потребна помоћ повећава.

„Чисто је, топло је, купамо се редовно. Гардероба, ето машина нам ради и увек све буде чисто", каже Иван Лукачев из Зрењанина, а Живан Жупунски из Меленаца додаје: „Што се тиче хигијене, хране и особља што ради овде, све је добро."

„Треба нам топла одећа, ту пре свега мислим на тренерке, мајице и дуксеве, џемпере, средства за хигијену, ето то је оно што нам је најпотребније тренутно наводи Александра Салма из Центра за социјални рад Зрењанин и додаје да је запосленима у овом тренутку битно да су сви којима је то потребно на топлом, а да је „сада комфор у другом плану".

Слична је ситуација у прихватилишту у Малој Крсни код Смедерева где је збринуто 25 бескућника, 19 из Смедерева и шест из других градова. Проблема нема и обезбеђене су довољне количине хране и енергената за нормално функционисање у дужем периоду.

„Ми смо спремни и за, да кажемо, погоршање временских прилика и за још ниже температуре да збринемо још више лица - до педесет корисника", каже Бојана Перовић Новаковић из Прихватилишта за стара и изнемогла лица у Малој Крсни.

„Супер је смештај, од кухиње, до купатила и осталог свега", задовољан је Драго Марчетић, један од корисника.

У прихватилишту за одрасле у у Геронтолошком центру у Крагујевцу је смештено 6 лица, колики су и предвиђени смештајни капацитети. Уколико буде потребе, убациће се и додатни кревети како нико не би остао на улици.

Сваки случај незбринуте особе грађани могу пријавити локалном центру за социјални рад након чега екипе на терену ових установа лице упућују у Прихватилиште. У Министарству за рад и социјалну заститу оцењено је да су Центри за социјални рад у Србији спремно дочекали хладни талас и сви имају имају налог за сталну приправност уз организована дежурства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво