Смањене залихе крви

Институт за трансфузију крви Србије позвао је грађане да дају крв јер су резерве смањене. Та установа располаже дводневом резрвом крви, а потребне све крвне групе.

У Краљеву у банци крви Опште болнице „Студеница” стање није сјајно, а Институт не успева да испоручи требоване количине крви. Ипак, све је под контролом, јер су све операције које нису биле хитне одложене и на срећу није било екцеса који би повећали потребу за крвљу.

У Црвени крст Краљево сваке среде, па и ове, долазе добровољни даваоци.

„Треба помоћ људима, велике су потребе за крви, ипак је хумано дат крв, нерма везе што су празници”, каже један од добровољних давалаца, а други додаје: „Десетак година дајем добровљно крв, значи од војске почето па ево ја већ не знам који, тридесети пут дајем крв.”

И други Краљевчани могу дати крв сваке среде од 10 до 16 часова у просторијама Црвеног крста.

У служби за трансфузију, Клиничког центра у Крагујевцу, залихе крви за сада су стабилне. Крви има за све хоспитализоване болеснике и за процедуре које се обављају у тој здравственој установи.

Ипак, због смањеног давалаштва у време празника, позивају грађане да дођју у службу за трансфузију, сваког дана до 18 часова и дају драгоцену течност, како не би дошло до несташице.

број коментара 0 Пошаљи коментар