Панчево: Нова индустријска зона за нова радна места

У Панчеву се гради прва фабрика у северној индустријској зони у којој ће следеће недеље још десетак привредника лицитирати за преостало слободно земљиште. Очекује се да ће се у наредне три године ту запослити око 1300 радника.

Немачка компанија „ЗФ” која у 40 земаља запошљава око 140.000 људи завршава изградњу прве фазе и у фебруару, како је планирано, запослиће и прве раднике. Град је немачком инвеститору бесплатно уступио опремљено грађевинско земљиште, јер је циљ да се упосли што више људи и да се кроз наплату пореза и доприноса уложено једног дана и вишеструко врати.

„Ово је капитална инвестиција, јер није примарна само цена радне снаге, јер ће плате бити изнад просека у Панчеву, па и у Србији. Веома је важан и ниво улагања, јер ће се овде до краја инвестиције уложити више од 160 милиона евра”, каже Саша Павлов, градоначелник Панчева.

Долазак ове велике немачке компаније у Панчево значајан је и због тога што аутоматски доводи још неколико мањих фирми које је прате и убрзо ће још 6 предузетника започети изградњу нових погона.

До краја месеца одржаће се лицитација за закуп 6,5 хектара слободног земљишта, а почетна цена је 730 динара по квадратном метру. До сада се пријавило десетак привредника.

„Оно што је овде јако битно је што долазе мала и средња предузећа, што представља један здрав и стабилан привредни сектор, а сваки од њих ће запсолити нових 50-так људи што значи и додатних нових 300 радника, што нам је свима јако битно”, наводи Саша Павлов, градоначелник Панчева.

Панчево је до сада било препознатљиво по јужној индустријској зони у којој је смештен петрохемијско-нафтни комплекс, а локална самоуправа жели да за неколико година у северној индустријској зони нови инвеститори запосле више људи него што их тренутно ради у Рафинерији и Петрохемији.

број коментара 0 пошаљи коментар