Поледица и последице

Ледени дани донели су невоље и пешацима. Старијим људима лекари саветује да остану код куће, а млађима да прилагоде обућу временским приликама.

Због леда на тротоарима отежано је кретање пешака и због честих падова и задобијених повреда више посла имају ортопеди у болницама широм Србије. Занимљиво је да се деца чешће повређују лети, а у овом периоду најугроженије су старије особе које при паду ломе зглобове на рукама и ногама. Код жена су повреде чешће због смањене густине костију, које су због тога и лакше ломе.

 

"До сада смо имали 12 прегледа, од тога је 6 задржано са траумом, а 6 их је било са ишчешењима", каже Иван Радетић, ортопед из Опште болнице Ваљево.

"Чак имамо и једну жену која је примљена на одељење и која се припрема за операцију, јер је поломила кук. Код осталих пацијената најчешће су повреде ручних зглобова и раменог зглоба", наводи Др Раденко Рубежић, начелник Одељења ортопедије у Јагодини.

"Повредио сам десно раме и имам дупли прелом, а све због тренутка непажње на леду и то ми је сад школа за убудуће", каже Саша Суботић, пацијент из Јагодине.

"Излазио сам из продавнице и чим сам крочио на тротоар ноге су ми одлетеле и десну ногу сам поломио на два места", каже Александар Милутиновић, пацијент из Ваљева.

Лекари саветују пешацима да буду веома опрезни, јер се никад не зна шта се крије испод танког слоја снега и да обавезно користе обућу са гуменим ђоновима.

"У последња 2-3 дана имали смо повећан број пацијената са падовима и преломима и ишчешењима због поледице и снежних падавина", наводи др Саша Љубисављевић, лекар у Хитној помоћи-Врање.

"Код старијих особа те повреде могу бити веома озбиљне и што се тиче прогнозе и даљег лечења и зато без преке потребе не треба да излазе напоље по овом времену, а на срећу био је Божић и људи углавном нису ни излазили из својих кућа", каже др Зоран Манасијевић, начелник Хитне помоћи-Панчево.

Наредних дана се очекује отопљење и лекари се надају да ће имати мање посла, али би и даље током зиме сви испред својих кућа и локала требали више да воде рачуна о томе да тротоари буду проходни и безбедни за шетњу.

број коментара 0 пошаљи коментар