Снег и проходност путева у Топличком крају

Претходних дана забелело се и у Топличком округу. Највише снега пало је у општинама Куршумлија и Блаце.

Путеви првог и другог приоритета у Топличком крају без обзира на веће падавине претходних дана проходни су и нема застоја у саобраћају. Најтежа ситуација је у селима Блачке општине, где има и снежних наноса. Јутрошњих 15 испод нуле није спречило возаче комуналног предузећа да прочисте путне правце у овој најмањој Топличкој општини.

"Нема проблема за нас, идемо, палимо, идемо радимо, нема никаквих проблема", каже Слободан Миладиновић, возач грејдера.

"Трудили смо се да приђемо до сваке куће, да очистимо свом нашем становништву, обзиром да су разуђена села, да је претежно старо становништво, стари мештани, болесни, имамо људе који су на дијализи и трудимо се да константно, у савком моменту буде доступно прилазиште до њих", каже Иван Милојевић, из Комуналног предузећа Блаце.

Слична ситуација је и у Куршумлији.

До 92 села у општини Куршумлија води 800км локалних некатегорисаних путева које треба очистити.

У Комуналном предузећу кажу да им је на располагању потребна механизација.

"Углавном је била ангажована лака механизација, само за бацање соли. У неким селима је долазило до сметова, то смо почистили, не постоје непроходни путеви", каже Војкан Чарапић, директор Комуналног предузећа Куршумлије.

"По селима углавном старачка домаћиснтва, врло мало могу сами да се снађу, и када су већи снегови, већи сметови, онда смо у ситуацији да морамо да проглашавамо ванредну ситуацију и да тражимо помоћ од других", каже Радољуб Видић, председник општине Куршумлија.

Нешто мање снега пало је у Прокупљу, где је за одржавање улица утрошено 12 тона соли и три кубика ризле. И у Прокупљу су путеви према најудаљенијим селима проходни, али због ниских температура на неким деоницама има леда на коловозу.

број коментара 0 пошаљи коментар