Иницијатива Родитељ - неговатељ

У Србији живи неколико хиљада деце са посебним потребама која захтевају целодневни надзор и негу. Отуда су пре пар година родитељи деце са инвалидитетом, тражећи да им се статус изједначи са хранитељима, покренули иницијативу за усвајање Закона "родитељ - неговатељ", који још увек није ушао у Скупштинску процедуре. Истраживали смо на који начин држава И локална самопуправа у Крушевцу помажу ове породице.

Прецизне евиденције о броју деце са инвалидитетом на подручју града Крушевца нема. Према подацима Центра за социјални рад из републичког буџета права на туђу негу, једнократну и новчану социјалну помоћ тренутно користи 220 деце са сметњама зу развоју, од чега је на смештају у хранитељским породицама 23.

"Деца која су смештена у хранитељским породицама су деца без родитељског старања. Наравно да хранитељи добијају одерђену накнаду за то. Негде око 50.000 динара може да се оствари за потребе детета и за рад хранитеља", каже Слађана Чабрић, дир. Центра за социјални рад у Крушевцу.

Из буџета града Крушевца за програмске активности удружења особа са инвалидитетом, бесплатни превоз и боравак деце у специјализованим установама издвојено је преко 15 милиона динара и још 22 милиона за обезбеђивање личних пратилаца.

Слађана додаје: "Пружамо ту услугу за 93 деце која живе са својим родитељима и која похађају образовни и васпитни систем по процени интересорне комисије. Лични пратилац има обавезу да помгне родитељима на путу од школе до куће, односно од куће до школе и наравно да буде са дететом док је на настави".

У Центру за особе са инвалидитетом, чији се простор надограђује са нових 120 квадрата, сензорну собу и услуге дневног боравка свакодневно користи 20-так лица.

"Ми се дружимо, идемо и на море, идемо и на излете. Правимо сада предах, смештај за децу са инвалидитетом и дограђујемо спрат где ће деца баш наша и да спавају и да се друже", каже Марина МИЛАНОВИЋ, корисник Центра за особе са инвалидитетом у Крушевцу.

У првом Предах центру у Србији инвалидна лица моћи ће са прекидима да бораве 45 дана у току године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво