Панчево: Маргићани Божић славе на свој начин

Становници насеља Горњи град у Панчеву, који се претежно баве пољопривредом, имају већ деценијама један леп обичај за Божић. Они после ручка обилазе своје комшије, али на један необичан и давно заборављени начин.

Мештани Горњег града или Маргићани, како их у Панчеву сви зову, разликују се од својих суграђана по томе што за Божић из својих штала и са салаша доводе коње које су претходних дана пажљиво припремили за овај празник. 

Сви заједно обилазе кућу по кућу у свом насељу певајући божићне песме. Неожењеним момцима капије отварају девојке, а сви коњаници се даривају пешкирима и кошуљама, да би се угрејали послужују се топлим напицима.

„На коњима то радимо јер се каже да се вија Божић и људима се на овај начин јавља да се Христос родио", објашњава Ђорђе Чизмаш из Панчева.

„Овде су се задржали ови староседалачки обичаји, јер је наша Маргита један од најстаријих делова града", каже Јован Петровачки из Панчева.

Маргићани чувају ову традицију и пренсое је деценијама већ са колена на колено.

„За Маргићане ово много значи. Одувек имамо коње и важно је да сад и млади буду што активнији", каже Пера Ликуљ из Панчева.

„Волим овај обичај, јер има много коња и све ми је занимљиво", поручује Милан Мићовић из Панчева.

„Да се дружимо и да будемо живи и здрави још сто година", каже Петар Михајлов из Панчева.

Весели коњаници обишли су своје комшије и чувајући традицију уз песму и дружење прославили Божић.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво