Све више фармера заинтересовано за узгој крава

На газдинствима фармера у Србији, тренутно се налази око двехиљаде расплодних уматичених товних грла. Највећа фарма херефорда у чистој раси налази се у Ечки код Зрењанина одакле су потекли и приплодни бикови за фарме у Чачку и Милошеву, а стигли су и до Црне Горе и Босне и Херцеговине. Последњих година за овај вид фармерства у нашој земљи влада велики интерес.

Са узгојем, Херефорда Адам је почео пре једне деценије. За ову расу се одлучио јер је изузетно отпорна на све метереолошке услове, а продуктивна је и по производњи меса .У близини фарме је и пашњак који омогућава узгој и до двестотине грла. Данас их ту пасе стотину четрдесет. 

"Заинтересованих има за узгој ових крава које ће производити телад. Јављају се људи који хоће да тове. Цена је скочила још пре шест месеци, пре свега јунади у тову између два,двадесет и два и по евра и самим тим је скочила цена телади коју ја производим за неких триипо до четри евра", објашњава Адам Бугар, фармер из Ечке.

Покрајинска влада и одбор за пољопривреду, у предходним годинама, кроз субвенције и друге видове, помажу фармере.

"Никада више пара није било издвојено за пољопривреднике Војводине него што је то случај 2017. и 2018. године. Дакле, ми смо већ повећали за осамдесет процената ниво финанциских средстава који је усмерен директно ка регистрованим пољопривредним газдинствима .Примера ради, у овој 2018. години инвестирали смо преко две и по милијарде динара", објашњава Вук Радојевић, покрајински секретар за пољопривреду.

"То су велика средства. Нас има толико да је то равно капи у мору нешто ново то је ИПАРД програм који је тек у зачетку и нисмо баш нешто заинтересовани. Више волимо ове наше програме, али се то заснива на неким мањим цифрама три милиона динара. То је двадесетпет хиљада евра, и то није нека значајна инвестиција рецимо у мојој производњи то је свега десет крава", објашњава фармер Адам Бугар.

За даљњи развој товног говедарства, где основу чини систем крава-теле, пресудно је решење статуса пашњака и дугорочан закуп државних ораница за допунску прехрану .

Министарство пољопривреде је препознало ту потребу сточара и због тога није јасно зашто поједине локалне самуправе то спречавају, јер без ове реализације како истичу фармери тешко ћемо остварити најављени извоз јунетине у Турску и Кину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво