Пирот: Новогодишње честитке Бисерке Кос

Некада неизоставни и веома важан део Новогодишњих и Божићних празника било је писање и слање честитки драгим људима, рођацима,пријатељима. Иако је овај обичај последњих година, због модерне технологије, скоро исчезао, има још увек оних који се не одричу писане речи и носталгичних, бајковитих мотива, попут Пироћанке Бисерке Кос која годинама слика и израђује новогодишње честитке.

Долазак поштара био је важан догађај, а тек неизвесност - она је трајала читаву вечност, док поштар пребире по ковертама тражећи ваше име. Тих пар редака доносили су срећу и наду. Оваква сећања на давно прошле дане у време празника, главна су инспирација Бисерки Кос, која већ годинама ручно слика најлепше новогодишње честитке.

"То из моје душе излазе сећања, носталгија, љубав,потреба да се то овековечи и да остане иза мене", каже Бисерка.

Честитке могу стајати на комоди, урамљене на зиду као слике, сачуване у старим кутијама и ормарићима. Мотиви на честиткама креирани маштом, део су новогодишње чаролије.

"Најчешћи мотиви су Снешко Белић и Деда Мраз и онда су ту још неке друге варијације. Понекад користим и оне из бајки", објашњава Бисерка.

Када стегне зима, ова Пироћанка својом новогодишњом чаролијом усрећује пријатеље, рођаке, комшије.

"Још увек се дружимо, још увек постоје посећивања, одласци на славу, то претпразнично новогодишње расположење, где људи опраштају, показују ту добру вољу, потребу да се у идућој години крене са новом енергијом, са пуно љубави, барем ја такву потребу имам", каже Бисерка.

То чини и фотографијама и сликама, пејзажима. Инспирација су јој природне лепоте и знаменитости Пирота. Али без обзира на годишње доба, важна је, каже, магија. А њу ових дана доносе и уметничке новогодишње честитке.

 

број коментара 1 пошаљи коментар
(субота, 05. јан 2019, 09:06)
anonymous [нерегистровани]

Ok

Biserka,svaka čast Radite lepu stvar u sa zadoviljstvom,ljubavlju. To niko nemože da vam oduzme . Srećna Nova Godina. Dule