Фризерски занат породице Пантић - 60 година традиције

Најстарија фризерска радња за мушкарце у Прокупљу постоји 60 година. Њу води трећа генерација породице Пантић. Садашњи власник посао је наследио од оца, чије старе алате и машинице и данас чува у излогу радње. Код њега се шишају старе мустерије које сада доводе своју децу и унуке на исти коњић на који су и они седели.

Дејан је пре скоро 40 година напустио Србију. Шетњу родним Прокупљем користи да сину, рођеном у Шведској, покаже коњића на ком се некад шишао.

"Тата ме је доводио код Бранислава Пантића. Нисам седео мирно док ме шишају, али кад је коњић био ту, онда сам могао да седим мирн и онда су могли да ме ошишају како треба", сећа се Дејан Куштримовић.

Чика Банета више нема, а посао је наследио његов син, чувајући породичну традицију дугу 60 година. У најстаријој мушкој фризерници у Прокупљу занат уче нове генерације.

"Муштерије знају да буду захтевне, али ми се трудимо да сви буду увек задовољни, да из радње изађу насмејани", објашњава фризер Милош Стојковић.

Пепуна радња потврда је да је квалитет тај који обезбеђује поверење.

"Мислим да је најважнија та љубазност са муштеријама. А оно што је најтеже у овом послу то је кад нема посла, седети у радњи", каже Зоран Пантић, власник фризерске радње.

Стари алати и машинице у лепо уређеном излогу показују поштовање према прецима који су започињали овај посао,од кога живе генерације Пантића. Најмлађи, који долазе, сходно годинама, будућност виде мало другачије.

"Ускоро ћу напунити 12 година. Ја не желим да будем фризер, желим да будем најбољи фудбалер", каже Константин Пантић.

Баш као и трендови, мењају се и интересовања, па је, каже Зоран данас све више младих људи који куцају на његова врата у жељи да науче фризерски посао.
број коментара 0 пошаљи коментар