Распевано јато канаринаца Микице Јевтића

Ужичанин Микица Јевтић, члан београдског друштва за заштиту и одгој птица „Славуј", један је од малобројних одгајивача птица певачица - малино канаринаца. За готово две деценије бављења овим хобијем, његове птице освојиле су многобројне награде и признања, а Микица је постао један од најбољих узгајивача ове врсте птица.

Краткотрајно привикавање на светлост и окружење, а онда распевавање и рута за рутом, следе клокот, боленд, роленд, водене туре и све друге, обавезне мелодије које знају само врхунски певачи из јата ужичког узгајивача птица Микице Јевтића. 

"Мора да зна десет рута на такмичењу, једна тура ако фали много бодова односи, тако да мора да има свих десет тура. Најмање четири до пет сати се мора око птица провести, тренирати их", објашњава Микица. Некада музичар по професији, Микица је, каже, случајно постао један од најуспешнијих узгајивача жутих и белих, малино канаринаца.

"Добио сам од свог друга Александра Арсића судије, птице на поклон. Он ми је дао своје најбоље примерке које сам ја оставио у приплод, изводим и од тих деведесетих година интензивно се такмичим до данашњих дана" каже Микица.

Балкански и вишеструки првак Србије, уз пуно љубави и стрпљења, с временом је постао водећи узгајивач, кажу с посебним даром за овај хоби.

Уме да школује, да спреми брзо, велики је стручњак за то. Зна да одабере, зна онај процес који треба да ради са птицама и добије резултате", каже Мијо Дровић, одгајивач из Ужица. 

"Од тих птица увек изаберем, оставим себи најбоље и тако да они уче остале птице младе које изведем, песми. Њихова песма, ја то обожавам, мени је то музика, музика за мене", додаје Микица.

Распевано јато сада је у фази извођења, припреме и одабира најбољих птица „учитеља" и певача за јесењу такмичарску сезону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво