Посао за младе у Куршумлији

Једна од најуспешнијих фирми у Топлици, "Планинка" из Куршумлије, ове године је, уз помоћ сопствених инвестиција од 2,5 милиона евра у проширење капацитета,запослила стотинак младих, стручних људи из овог краја.

За разлику од многих својих вршњака Јелена и Марко су након после завршеног факултета решили да се врате у родну Куршумлију и ту запосле.

"Моји родитељи, сестра, такође раде у тој фирми. Ја сам наставио тим путем, одлучио сам да се вратим у Куршумлију, Луковску бању, да сви заједно радимо", Марко Гашић, каже доктор економских наука.

"Прихватила сам позив "Планинке" да радим у овој компанији. Најзнчајније ми је то што нам "Планинка" пружа прилику да даље напредујемо", каже Јелена Лазаревић, дипломирани економиста.

Компанија "Планинка" у којој раде, један је од најјачих привредни колектива у Топлици. У њеном саставу послују две бање, Пролом и Луковска, брину се о природном локалитету Ђавоља варош и флаширају Пролом воду.

Годишње се овде пласира 75 милиона литара Пролом воде, од чега 30% заврши на иностраном тржишту."

"2018. годину завршавамо веома успешно. Реализовали смо пројекте за проширење капацитета за флаширање Пролом воде, проширење складишних капацитета. Оно чиме се можемо похвалити јесте излазак на нова тржишта и стални раст обима извоза", рекао је Иван Раичевић, директор "Пролом воде".

Ова компанија обележила је 55 година постојања и рада. Један од разлога свог трајања виде у томе што су, за све ове године променили само два директора, али и у приватизацији која им је донела заједничку бригу о фирми.

"Данашњи резултати говоре да смо ми успели да сачувамо фирму и да имамо изузетно амбициозне планове за даљи рад, за даљи развој фирме", истиче Радован Раичевић, генерални директор АД "Планинке".

"Једна оваква фирма за локалну самоуправу је од огромног значаја, јер тај директан приход од пореза на зараде, то је приход локалне самоуправе, од пореза на имовину и од боравишне таксеје преко 60 милиона динара, то је скоро 10% нашег буџета", каже Радољуб Видић, председник Општине Куршумлија.

Од 60 радника, колико је имала кад је почињала, фирма данас има 450 радника, а завршетком новог хотела који се гради у Луковској бањи упослиће још 200. Циљ им је кажу, да што више људи задрже на овим просторима, а то ће успети, уколико оживи Куршумлијска бања, за чију куповину су једино они заинтересовани.

 

 

 

број коментара 0 пошаљи коментар