Kрагујевац: 3Д скенер, најбоља студентска иновација

На такмичењу за најбољу технолошку иновацију, које већ 14 година организује Мнистарство просвете, науке и технолошког развоја, прва награда у категорији, иновативне идеје, припала је студентском тиму из Крагујевца који су конструисали прототип 3Д скенера.

На хиљаде компанија широм света, увелико користи 3д скенере у различитим областима: од индустрије до медицине и за то издваја велике суме новца. Крагујевачки доктранди, својим идејама и знањем, конструисали су прототип који је и до тридесет пута јефтинији, а може да уради исти посао.

 

"Ротацјом око вертикалне и хоризонталне осе, овај скенер дигитализује целу своју околину. На основу тога се добије облак тачака, дигитална репрезентација објекта у коме се овај скенер налази", каже Милан Благојевић, ФИН Краујевац.

Снимање простора, врши се методом мерења путовања светлосног зрака. У комбинацији са софтвером, даје координате, геометрија и димензије сваке тачке у простору. 3Д скенер великих могућности, крагујевачки инжењери, развили су за годину дана.

"Могу имати своју примену, чак до пољопривреде, и на основу тога могу се добити информације, попут индекса површине листа, које говоре о томе колико је то стабло развијено, да ли му треба нека додатна прихрана, наводњавање и додатно може да се користи, да се прати развој тог стабла или читавог тог неког поља или биљке", каже Милан Бојовић, са ФИН Крагујевац.

"Да би скенер изашао на тржиште, потребно је из фазе прототипа, прећи на фазу производње и сам скернер одрадити од чврстих материјала и упаковати га са пратећим софтвером", каже Драган Станојевић, са ФИН Крагујевац.

Моћан алат, који дигитализује сваки простор, омогућава вируелно постављање машина у производним халама, реконструкцију грађевинских објеката, дизајнирање, планирање до најситнијих детаља. Најбоља иновативна идеја, још један је искорак наших младих стручњака и значајан извозни потенцијал у растућем Ај Ти сектору.

број коментара 1 пошаљи коментар
(четвртак, 03. јан 2019, 23:08)
anonymous [нерегистровани]

Svaka cast junaci!

Samo tako napred, pa mora da se nadje novac i za izradu skenera za prodaju.