Нова година почела са бебама

У свим већим породилиштима у Србији прве бебе дошле су на свет већ у првом сату Нове године. У Лесковцу је за само 50 минута рођено 3 дечака и две девојчице. 2019. је у овом граду одлично почела. Разлоге за задовољство имају и у српским срединама на Косову и Метохији.

Само минут пошто су се казаљке поклопиле зачуо се плач у новогодишњој ноћи. На свет је стигао Богдан, трећи син у породици Ђокић. Радост и понос мама Милица не крије држећи у рукама најлепши новогодишњи дар.

 

"Наравно да су нам живи и здрави и да нас има у што већем броју. Дечак је 3 и 600 и 55 дугачак", каже Милица Гичић Ђокић, мама прворођене бебе у Лесковцу.

Благородни почетак 2019. у лесковачком породилишту. После Богдана за само 50 минута још два дечака и две девојчице.

"Ово је жена која се породила последња у старој години. То је број 1651, а онда су почеле да се порађају у првој минути је прва жена Милица, Ивана у 15, у 25. Паула, у 30. и у 50. минути", каже др Биљана Љубић, гинеколог ОБ Лесковац.

Пуне руке посла и у породилиштима на Косову и Метохији. Прва беба девојчица, на рођењу тешка 4 килограма и 80 грама. Четврто је дете Дарке Радић из околине Штрпца.

"Добро сам хвала Богу, ја и моја беба све је протекло у реду и сам порођај", каже Дарка Радић, мама прворођене бебе на Космету.

Неки градови централне Србије чекали су сатима на прве суграђане у Новој години. Прокупље га је добило 1. јануара у 20 сати.

"Данас је 3. Имамо 4 порођаја, пети је у току, ово на неки начин обећава много бољу годину", каже Коста Денић, гинеколог болнице у Прокупљу.

Лесковачко породилиште има разлога за задовољство. Прошле године рођено је 64 бебе више него претходне. Охрабрују и подаци са Космета - 930 беба стигло је на свет прошле године што је више од ранијих, највећи раст у породилишту у Пасјану.

Др Слађана Стојановић, начелница одељења гинекологије ОБ Лесковац каже: "2018-те смо имали скоро дупло трећеротки, исто тако четврторотки, петоротки, дупло шесторотки, чак имали смо и једну десеторотку."

"Деветоро њих у овој години охрабрује и гарантује опстанак на простору Косова и Метохије", каже Александар Спирић, председник привременог органа Општине Косовска Митровица.

Радићи су трећа породица са четворо деце у Готовуши код Штрпца. Буде наду и прве четворке које су у Србији после 7 година рођене у новембру. Само месец и по дана касније Суботичанима на дар и тројке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво