Зашто је лук скупљи од банана

У српским маркетима и на пијацама за килограм црног лука треба издвојити и до сто динара, док се килограм банана продаје за седамдесет. Црни лук се у Србији гаји на површини од 5.000 хектара, највећим делом у Војводини. Зашто је дошло до наглог скока цене црног лука?

Као ретко које године, произвођачи црног лука су задовољни тренутном ценом, која је у поређењу са истим периодом прошле године већа четири пута. У Земљорадничкој задрузи "Чуруг" црни лук гаје на површини од тридесет хектара, а ове године су остварили производњу од милион и двеста хиљада тона.

"Просечан принос је педесет тона, квалитет је за ову годину задовољавајући без обзира на то што је година била тешка за производњу, имали смо у првом делу вегетације велику количину падавина тако да је морала максимална агротехника и хемија да се примени", објашњава дипл. агроном Драган Маринковић из ЗЗ "Чуруг".

У задрузи је током целе зиме на сортирању и паковању лука ангажовано тридесетак сезонских радника.

Слободан Максимовић из Чуруга каже да им то много значи: "Посебно значи у овом зимском периоду, такав посао нигде нема, сезонски, имамо посао до марта."

Шта су главни разлози наглог скока цене овог повртарског производа?

"Имамо екстремне суше које су погодиле земље централне Европе, између осталог и Холандију, која је највећи произвођач црног лука. Тамо су произвођачи имали десет тона по хектару, што је мали принос у односу на то какав треба да буде. С друге стране, имамо дестимулативну цену црног лука за произвођаче, причамо о српским произвођачима. Прошле године је добар део њих одустао од производње црног лука, јер није био калкулативан прошле године", каже Јован Милин, директор ЗЗ "Чуруг".

Да ли ће тренутна цена црног лука поново ове године вратити повртаре да узгајају лук, видеће се већ наредне јесени, док неке анализе указују да ће домаћи купци овог производа имати све до првог априла.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво