Зашто је лук скупљи од банана

У српским маркетима и на пијацама за килограм црног лука треба издвојити и до сто динара, док се килограм банана продаје за седамдесет. Црни лук се у Србији гаји на површини од 5.000 хектара, највећим делом у Војводини. Зашто је дошло до наглог скока цене црног лука?

Као ретко које године, произвођачи црног лука су задовољни тренутном ценом, која је у поређењу са истим периодом прошле године већа четири пута. У Земљорадничкој задрузи "Чуруг" црни лук гаје на површини од тридесет хектара, а ове године су остварили производњу од милион и двеста хиљада тона.

"Просечан принос је педесет тона, квалитет је за ову годину задовољавајући без обзира на то што је година била тешка за производњу, имали смо у првом делу вегетације велику количину падавина тако да је морала максимална агротехника и хемија да се примени", објашњава дипл. агроном Драган Маринковић из ЗЗ "Чуруг".

У задрузи је током целе зиме на сортирању и паковању лука ангажовано тридесетак сезонских радника.

Слободан Максимовић из Чуруга каже да им то много значи: "Посебно значи у овом зимском периоду, такав посао нигде нема, сезонски, имамо посао до марта."

Шта су главни разлози наглог скока цене овог повртарског производа?

"Имамо екстремне суше које су погодиле земље централне Европе, између осталог и Холандију, која је највећи произвођач црног лука. Тамо су произвођачи имали десет тона по хектару, што је мали принос у односу на то какав треба да буде. С друге стране, имамо дестимулативну цену црног лука за произвођаче, причамо о српским произвођачима. Прошле године је добар део њих одустао од производње црног лука, јер није био калкулативан прошле године", каже Јован Милин, директор ЗЗ "Чуруг".

Да ли ће тренутна цена црног лука поново ове године вратити повртаре да узгајају лук, видеће се већ наредне јесени, док неке анализе указују да ће домаћи купци овог производа имати све до првог априла.

број коментара 10 пошаљи коментар
(недеља, 06. јан 2019, 13:47)
anonymous [нерегистровани]

Tako treba

A zasto bi banane trebalo biti skuplje od luka kad kod luka ima vise posla.

(петак, 04. јан 2019, 10:27)
anonymous [нерегистровани]

Pa nije odgovorio na pitanje

Osim ako hoće da kaže da je cena veštački utrostručena zato što im se može Inače, kod nas je odavno najmanje domaće proizvodnje, a čak i da je jeftinija supermarketi i pijace bi prodavali samo uvozni.Veleprodaju i maloprodaju hrane drže nam stranci koji neće da pospešuju našu proizvodnju nego onu iz svojih bogatih zemalja U Holandiji pad proizvodnje, cena kod nas ide gore zato što će i dalje da uvoze iz Holandije A ovaj Kanađanin bi trebalo da zna da Kanada baš i ne proizvodi luk I javorov sirup je kod nas sigurno skuplji, a pritom imamo samo američku imitiaciju, jer se pravi sirup ne uvozi.

(петак, 04. јан 2019, 04:11)
anonymous [нерегистровани]

Sta je tu cudno?

Pozdrav iz Kanade gdje je luk dobrano skuplji od banana.

(петак, 04. јан 2019, 00:09)
anonymous [нерегистровани]

Luk

Iz nekog razloga cena je takva kakva je a mi smo suvise mali da bi razumeli te globaliste i narod ce krenuti u sadnju crnog luka da bi taj isti luk sledece godine bio deset puta jeftiniji..tako je do sada bilo i za visnje..maline..krastavcice..kupine..kod nas ti je poljoprivreda postala lutrija,svake godine neznas sta te ceka na trzistu i sve dok je tako nema nama pomaka u poljoprivredi.

(петак, 04. јан 2019, 00:06)
Саша [нерегистровани]

Цена лука

Холандија лук 2кг 1,10Е до 1,50Е.

(четвртак, 03. јан 2019, 23:42)
anonymous [нерегистровани]

Berlin

Nije luk luksuz, Srbija je luksuz...

(четвртак, 03. јан 2019, 21:50)
anonymous [нерегистровани]

Cena essen Gelsenkirchen

Luk je 1,79 Euro cena

(четвртак, 03. јан 2019, 20:52)
anonymous [нерегистровани]

Šta se desilo sa našim lukom?

Ovaj u suprmarketima je kao od plastike. Naš iz bašte gde ga sadimo na oko 100m2 površine zemljišta je istrulio i kao nikad napale su ga štetočine. Moj luk i ovaj iz prodavnice ne mogu da se uporede. Moj ima ukus i manji je. Ovaj iz supermarketa je veliki i nema ukus i kao da jedeš plastiku.

(четвртак, 03. јан 2019, 20:16)
anonymous [нерегистровани]

Jajinci

Mislim da je covek u dve reci sve objasnio. Velika kolicina hemije i agrotehnike je koriscena ove godine.

(четвртак, 03. јан 2019, 20:01)
anonymous [нерегистровани]

cena kao u Berlinu

u Berlinu Kg 0,88 Euro a ima ga i jeftinije. Poredimo plate ovde i u Srbiji, luk je luksuz?