Шабац: лакше до новог трактора

За набавку новог тракторa путем ИПАРДА, владало је велико интересовање шабачких пољоприведника, али су због строгих критеријума, многи одустали од подношења захтева. Десет месеци од затварања конкурса, нових трактора још нема. Новца неће бити за све који су поднели захтев, кажу надлежни, због тога је направљена ранг листа по којој ће се средства додељивати.

Слободан Јанковић из Добрића, са сином гаји крушке на шест хектара. За обраду земљишта, и хемијску заштиту стабала неопходан им је воћарски трактор, који планирају да купе уз помоћ средстава из ИПАРД фондова.

 

"Конкурисали смо 25. фебруара, на време, и сматрамо да треба да га добијемо. А било би добро да га добијемо овог пролећа, да буде све у реду. Има доста посла за њега у воћњаку. 18 пољопривредника из Шапца, Богатића, Владимирца и Коцељеве, поднело је захтев за куповину новог трактора. Новца неће бити за све, тврде у Саветодавној стручној служби", каже Слободан Јанковић из Добрића.

"С' обзиром да је више било захтева, него што има средстава, морали су формирати ранг листу, тек сада следи достављање решења о одобравању пројекта, односно набавке трактора од стране Управе за аграрна плаћања. На тој листи налази се 304 валидних захтева у целој Србији, а на подручју које ми покривамо валидно је седам", објашњава Зоран Бељић, ПССС Шабац.

Због дугог чекања на реализацију пројекта, и строгих критеријума, мало шабачких пољопривредника је заинтересовано за друге конкурсе ИПАРДА.

"Решења су одавно требала да стигну, годину дана је прошло, од првог позива, већ чујем да је изашао и неки пети позив за тај ИПАРД, а шта ће бити не знам. Нећемо конкурисати сигурно, донели смо коначну одлуку, хоћемо из својих средстава да радимо, па докле стигнемо, полако, миц по миц", наводи Слободан Илић, из Мајура.

"Било би добро да се тих седам захтева оствари, да се избврши набавка трактора, чисто због других пољопрвредних произвођача имали би пример да су ИПАРД подстицаји могући, и да су оствариви", каже Зоран Бељић, ПССС Шабац.

Пољопривредници чији захтев буде одобрен, зависно од старости и места где живе, добиће до 70% уложених средстава за куповину новог трактора. До деветог јануара, отворен је конкурс ИПАРДА за набавку опреме, механизације, и изградњу објеката.

број коментара 0 пошаљи коментар