Новогодишње коњичке трке традиција у Шапцу

Коњичке трке у Шапцу - први су спортски догађај у Европи у 2019. години. Почеле су пре скокова у Гермиш-партенкирхену и пре утакмице енглеске Премијер лиге.

Осам стотина метара је новогодишњи изазов, а снага и одважност за традиционални
примат међу 14 алата и дората. Уз кувано вино и ракију назравило је више од хиљаду заљубљеника у коње за две галопске и једну трку у сулкама.

Годину је са титулом на шабачком хиподрому започео Делон из Мачванског Причиновића. У другој трци међу галоперима славило се за успех Круне, штале Дабић из Богатића.

„Значи ми пуно, значи ми живот, он ми је све”, каже Живан Лолич власник Делона.

„Пехар значи срећу радост, а и година кад крене овако успешна шта рећи”, задовољан је тренер грла Круна Саша Костадиновић.

Међу сулкашима, Коцкар са искусним Светом Личанином у седлу није имао премца. Уз пехар и традиционално подизање сулки.

„Пет година он је најбољи сулкаш, почео је и шесту годину, много ми значи”, наводи власник Коцкара Рајко Угљешић из Глушаца.

Међу заљубљеницима у коње дилеме нема. Да годину започну на хиподрому дошли су из Мачве, Посавине и Поцерине. Трке се не пропуштају, а новогодишње прилика да се заједнички наздрави за успешну сезону.

„Шабац лепо организује , ове трке и лепо је погледати доста пријатеља, лепих трка и свега, редовно сам овде”, наводи Славко Петровић из Табановића,

„Отац ми је био узгајивач коња, имао сам тркачке коње пре 20 година, учествовао сам на пожаревачким играма у Пожаревцу, овде у Шапцу, у Богатићу кад је била још лева стаза”, каже Здравко Трифуновић из Шапца.

„За нас је ово и забава и прика да деца буду на свежем ваздуху да се друже са племенитим животињама и овом догађају”, наводи Светлана Брајковић из Шапца.

„Ја сам овде од 1984. године, свега сам две трке пропустио, једну сам на некој преслави био нисам могао да стигнем, а другу сам пермутовао датуме. Волим коње, никада нисам имао своје, али волим коње”, наводи Драгомир Којић из Шапца, а његова суграђанка Милка Мушкиновић додаје:

„Да кренемо овако лепо као што ћемо сад оптрчати да трчимо тако и у овој години.”

За атмосферу се побринула публика, а за традицију и берићет, са организацијом и наградама Џокеј клуб и туристичка организација.

„Ми овде негујемо традицију коњичког спорта која привлачи велику пажњу, кроз све тркачке дане представља једну од значајнијих манифетација у нашем граду. Ми Чивијаши препознатљиви смо по првинама, па зашто не би били и по првом спортском догађају”, каже Срђан Митрашиновић, директор Туристичке организације Шапца.

Да хиподром и убудуће буде, како кажу, место добрих сусрета пожелели су бројни Шапчани. Званична сезона почиње у априлу, а следећи ревијални коњички сазив је за Божић у Богатићу.

број коментара 0 Пошаљи коментар