Последњи децембарски дан на селу у околини Трстеника

Предновогодишња еуфорија у градовима одавно се осећа. У кафићима, ресторанима и хотелима припреме за дочек приводе се крају. Да ли је тако и у ПОЉНИ, селу на 30-так км од Трстеника, проверавала је екипа крушевачког дописништва.

Кишни облаци су сакрили село у којем у 240 домаћинстава живи око 1.000 мештана. У центру Пољне тек ретки обављају послењу куповину.

"Дан као дан, нова година као и свака пређашња која ће да буде наредна. Ништа посебно. Набављају воће, мало хлеба, ништа посебно. Пиће код нас слабо то иде, свако има своје домаће производе", каже ГОРАН ВОЈИНОВИЋ, продавац.

Декорација на излозима сеоских кафана једини је наговештај празника. У њима места готово да нема.

"Неће бити дочека вечерас. Старији чекају код куће са својим породицама, а омладина одлази у град у дискотеке, на тргове. Радићу докле буде гостију, после одлазим са својом породицом да чекам нову годину", каже БИЉАНА ВУЧИЋЕВИЋ, газдарица кафане.

Уз купус и домаћу, разговори потрају, радо нас подсећају да је у атару села Благотин, једно од најстаријих неолитских налазишта у Србији.

"Пољна је пре такође је позната по Раки Љутвцу који је оборио авион први у свету у 1.Св. рату. То је мој рођак, то је мој деда и тиме се поносим", каже САША ЉУТОВАЦ, из Пољне.

О години на измаку и жељама за нову, кажу:

"Ова година није била добра, ал очекујемо да наредна буде још боља."

"Откупне цене су биле врло ниске. Цена дизела је превисока, надамо се да ће следећа бити боља."

Домаћинства у Пољни су махом старачка отуда и позив родама. Пре 20-так година село је бројало дупло више кућа, отуда и жеља да их роде чешће походе.

"Желим да буде већи наталитет. Пошто смо ловци најбољи у Србији (Пољна ловачко друштво), желим да и даље будемо, а за спорт да фудбалски клуб "Благотин" исто буде најбољи као што јесте", каже СТЕВАН МИЛИЋ.

Кажу да живот често личи на партију шаха. Отуда вам и у Новој години желимо да будете мудри. Избегавате поразе и пат позиције и повлачите такве потезе да матирате све своје проблеме.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво