"Хиландар, између неба и земље" - изложба за НУРДОР

Културном центру Панчева отворена је изложба академског сликара Емила Сфере „Хиландар, између земље и неба", која има хуманитарни карактер. Посетиоци могу погледати и купити 24 слике инспирисане боравком на Светој Гори, а сав новац биће уплаћен удружењу „Нурдор", родитељима деце оболелој од рака.

Манастир Хиландар на Светој Гори, који је већ осам стотина година духовно средиште Срба, инспирисао је панчевачког сликара Емила Сферу, након два боравка у тој светињи. Лепоту манастирског здања пренео је на платно у свом особеном стилу, помало бајковитом, који зрачи светлим бојама и оптимизмом.

"То су јутра хиландарска, то су детаљи архитектуре, само оно видљиво, а на неки начин сам желео да светлошћу и тоновима пренесем сву ту душу коју има Хиландар", каже сликар Емил Сфера.

Продајну изложбу „Хиландар, између земље и неба", коју чине 24 слике постављене у фоајеу Културног центра Панчева, уметник је посветио деци оболелој од рака, односно удружењу „Нурдор" које помаже њиховом лечењу. Емил Сфера је и раније учествовао у многобројним хуманитарним акцијама, а 20-годишњи педагошки рад са децом приближио га је њиховом свету.

"800 година на Хиландару трају непрекидне молитве, а данас живимо у времену кад има пуно болесне деце и кад просто не можемо да будемо имуни на то. Сарађујем већ дужи низ година са „Нурдором" и желео сам да поклоним целу ову изложбу њима", додаје Емил Сфера.

"Свакако је то један изузетан гест, који је у сржи уметничког рада свих уметника који се представљају у Културном центру Панчева. Они су познати по томе што учествују у хуманитарним акцијама, рекао је Ивана Маркез Филиповић, уредник ликовног програма Културног центра Панчево.

До сада је већ продата трећина слика, а сви који желе да учине хумани гест, моћи ће да посете изложбу до 8. јануара 2019. године.

 

 

 


 

број коментара 0 пошаљи коментар