Улагања од севера до југа

У години за нама, стручна светска јавност, сврстала је Србију у 15 најпожељнијих дестинација у Европи, када је реч о страним директним инвестицијама.

 

Инвестирало се од севера до југа - највише у Ниш. Немачки "Леони", аустријски "Цумтобел", филипински "Ими", уложили су око 80 милиона евра. Када следеће године, проради и четврта фабрика у Краљеву, немачки производјач оптичких влакана и каблова, постаће највећи послодавац у Србији са више од 11.000 запослених.

"Са 61.000 запослених, данас смо на 78.000 + 1,44 - захваљујући опет подршци државе, разговарамо са неколико потенцијалних инвеститора из наравно области, машинства ,електронике", каже градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

"Они ће запослити чак 5.000 радника, ово ће бити највећа фабрика "Леонија" у Србији и вероватно највећа фабрика у овом делу Србије", Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

Добре вести и посао за око 2.500 краљевчана,доноси и Турка фабрика текстила Тајпа.А, за Зрењанин и Бор,кинески производјач гума "Шандонг Линглонг" и "Зиђин", који је преузео РТБ Бор. Нихова улагања имају стратешки карактер.

"Када вам се најави инвеститор, који ће у наредном периоду уложити 800 милиона евра, онда то говори, колико је то важно за град", објашњава Дејан Молнар, економиста из Зрењанина.

Ветар у леђа Крагујевцу и Шумадији даје домаћа инвестиција, индустријска зона "Мајнд парк" из које ће изаћи први трамваји немачког Сименса произведени у Србији. И науно технолошки парк у Нишу, ослања се на економију знања.

"Све више младих људи, хоће да упише студије инжењерства и ми на томе градимо и наше будуће планове, а то је простор који треба да покрије железничка и шинска возила, истиче проф. др Добрица Миловановић, ФИН Крагујевац.

"Привлачимо компаније, које ће у Ниш, доносити технологију и долазити овде пре свега због паметних људи", каже Милан Ранђеловић, ЛАП Ниш. 

Србија је привукла више од половине страних директних инвестиција у овом делу Европе.

"Долазе фирме које су заинтересоване да организују процес производње и што је још важније, јесте што се иде ка сектору, који је наравно најпрофитабилнији, а то је сектор који захтева ангажовање висококвалитетне радне снаге!, додаје проф. др Никола Макојевић, Економски факултет Крагујевац.

Поред страних инвеститора, економском развоју, великим улагањима допринела је пре свега држава. Инвестициона локомотива се захухтала, а стабилан раст, економисти очекују и у наредној години.

број коментара 0 пошаљи коментар