Прокупље: Новогодишња трпеза традиционално богата

Новогодишња еуфорија већ је почела и последњи овогодишњи викенд многи ће искористити да купе све што им је неопходно за новогодишњу трпезу. За то ће им, процењују у Прокупљу, бити потребна трећина просећне плате.

У Прокупљу нема организованог дочека Нове године на градском тргу, па Прокупчани најлуђу ноћ проводе у кругу породице или са пријатељима.

Они, који одлуче да остану код својих домова труде се да новогодишња трпеза буде што богатија.

Продавнице и месаре су одлично снабдевене, а трговци задовољно трљају руке, јер је продаја знатно повећана. Цене, због потражње, тврде, нису мењане.

„Почела је гужва. Имамо све, све смо спремили, велике залих, робе, али наши људи чекају задњи дан”, каже продавачица Дана Апостоловић, а месар Љубиша Ристић додаје: „Традиционално код нас Срба на југу, јужњака иде прасетина и јагњетина. 399 је прасетина, 595 јагњетина.”

На столу ће се поред печења, наћи и руска салата, сухомеснати производи, торта и пиће. Када се све те ставке саберу, коштаће нас у просеку 15 до 20 хиљада динара.

Ако се узме у обзир да је просечна зарада у Србији у новембру износила око 50 хиљада динара, четворочлана породица, практично трећину новца потрошиће на новогодишњу трпезу.

За оне који одлуче да новогодишњу ноћ проведу у ресторану, платиће додатно од 3 до пет хиљада динара по особи, не укључујући свечану тоалету и шминку.

број коментара 0 пошаљи коментар