У Банстолу очекују Путинову посету

Мештани села Банстол на Фрушкој гори очекују да их током званичне посете Србији 17. јануара обиђе председник Русије Владимир Путин. Разлог за посету је градња православног храма који по стилу градње личи на руске цркве. Позив за председника Русије упућен је посредством канцеларије председника Републике Србије Александра Вучића са молбом да се у протокол уврсти и обилазак Банстола.

Да се у Фрушкогорском насељу Банстол гради црква коју је народ прозвао „Путинова” била је занимљива вест и за Вашингтон пост који је о томе писао почетком октобра.

Први пут Срби граде цркву у руском стилу, каже Бранко Симоновић иницијатор идеје да се председник Русије посети Банстол.

„Он је настао као један рефлекс самоодбране. Да ми кажемо да ми имамо пријатеља и да ми кажемо ко нам је пријатељ и кога хоћемо у госте”, каже Бранко Симоновић.

Фрушка гора је центар православља, са 16 манастира. Овде је било уточиште бројним избеглим Русима након Октобарске револуције.

„Први Антоније Храпавицки, митрополит, затим гроф Врангел и други знатни Руси који су помогли монаштву, културни, привреди српскога народа”, наводи протонамесник Синиша Хрвачевић.

Банстол се налази се на споју општина Сремски Карловци, Инђија и Ириг, па због положаја има низ административних проблема. Нису насељено место, јер се воде као викенд насеље.

„Да нам се направи та нека пешачка стаза, да нам се доведе вода, да се градски превоз. Има много места која имају градски превоз, а даље су од Новог Сада. Ми смо одавде до Новог сада 15 километара”, каже Рајко Радан из Банстола.

Највећи проблем је прометна раскрсница на путу Инђија-Нови Сад, која је тренутно небезбедна.

„Већ се дешавало пар несрећа, које су могле завршити и тежим исходом. Ми сматрамо као мештани овог места да би се овде морао направити кружни ток”, додаје Мирослав Чортан из Банстола.

Након што се изгради црква Благе Марије, најављено је и отварање меморијалног центра страдалим Србима у последњим ратовима.

„Ово место треба да постане место окупљања српског народа, а посебно прекодринских Срба. Моје мишљење је да би сваког 4. августа Срби требало да се окупљају на овом месту масовно”, сматра Миодраг Линта, председник Савеза Срба из региона.

Храм је грађен по угледу на Цркву Светог Николаја у Софији, а прилоге за градњу сем верника Банстола послали су и Срби из Америке и Аустралије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво