У Банстолу очекују Путинову посету

Мештани села Банстол на Фрушкој гори очекују да их током званичне посете Србији 17. јануара обиђе председник Русије Владимир Путин. Разлог за посету је градња православног храма који по стилу градње личи на руске цркве. Позив за председника Русије упућен је посредством канцеларије председника Републике Србије Александра Вучића са молбом да се у протокол уврсти и обилазак Банстола.

Да се у Фрушкогорском насељу Банстол гради црква коју је народ прозвао „Путинова” била је занимљива вест и за Вашингтон пост који је о томе писао почетком октобра.

Први пут Срби граде цркву у руском стилу, каже Бранко Симоновић иницијатор идеје да се председник Русије посети Банстол.

„Он је настао као један рефлекс самоодбране. Да ми кажемо да ми имамо пријатеља и да ми кажемо ко нам је пријатељ и кога хоћемо у госте”, каже Бранко Симоновић.

Фрушка гора је центар православља, са 16 манастира. Овде је било уточиште бројним избеглим Русима након Октобарске револуције.

„Први Антоније Храпавицки, митрополит, затим гроф Врангел и други знатни Руси који су помогли монаштву, културни, привреди српскога народа”, наводи протонамесник Синиша Хрвачевић.

Банстол се налази се на споју општина Сремски Карловци, Инђија и Ириг, па због положаја има низ административних проблема. Нису насељено место, јер се воде као викенд насеље.

„Да нам се направи та нека пешачка стаза, да нам се доведе вода, да се градски превоз. Има много места која имају градски превоз, а даље су од Новог Сада. Ми смо одавде до Новог сада 15 километара”, каже Рајко Радан из Банстола.

Највећи проблем је прометна раскрсница на путу Инђија-Нови Сад, која је тренутно небезбедна.

„Већ се дешавало пар несрећа, које су могле завршити и тежим исходом. Ми сматрамо као мештани овог места да би се овде морао направити кружни ток”, додаје Мирослав Чортан из Банстола.

Након што се изгради црква Благе Марије, најављено је и отварање меморијалног центра страдалим Србима у последњим ратовима.

„Ово место треба да постане место окупљања српског народа, а посебно прекодринских Срба. Моје мишљење је да би сваког 4. августа Срби требало да се окупљају на овом месту масовно”, сматра Миодраг Линта, председник Савеза Срба из региона.

Храм је грађен по угледу на Цркву Светог Николаја у Софији, а прилоге за градњу сем верника Банстола послали су и Срби из Америке и Аустралије.

број коментара 1 пошаљи коментар
(петак, 28. дец 2018, 22:29)
anonymous [нерегистровани]

Bas lepo!

Jedna lepa gradjevina, kao sto u Rusiji ima prekrasnih hramova. Popravite malo infrastrukturu, da mozemo lako doci i javnim prevozom do ovog lepog hrama.