Неизвесна промена имена Зрењанина

Почетком ове године, поново је покренута стара тема у граду на Бегеју - да ли променити постојеће име града или не. Oдржане су бројне трибине, али до коначног решења се још увек није стигло. Тим поводом затражено је и мишљење надлежног републичког министарства.

Иницијативу да се граду врати назив Петровград, како се звао десетак година у прошлом веку, поново је почетком ове године покренуло удружење грађана Петровград, да би већ у марту локална самоуправа затражила мишљење од надлежног републичког министарства.

Мишљења грађана о промени имена града су и даље различита.

У Зрењанинском социјалном форуму тврде да је назив Зрењанина део нашег индетитета и управо из тог разлога не би требало да се мења.

„Град носи назив седамдесет година Зрењанини. Под тим називом град је доживео свој највећи културни друштвени и економски развој и већина становника Зрењанина не жели да град промени назив, осим тога то је демократско питање", каже Мирослав Самарђић из Зрењанинског социјалног форума.

У удружењу грађана Петровград одакле је и потекла иницијатива имају своје образложење.

„Сматрамо као удружење Петровград да треба исправити историјску неправду и вратити назив града који је установљен 1935, а промењено од стране недемократског режима 1946. године", наводи Будимир Јовановић из Удружења грађана Петровград

Поводом овог случаја ових дана се огласило и надлежно републичко министарство.

„Уколико се испоштује процедура коју је локална иницијатива покренула потребно је да се о томе изјасне и грађани Зрењанина, локална скупштина, затим да се све то саопшти органима аутономне покрајине. После позитивног мишљења ући ће се у процедуре измене имена града" објашњава Иван Бошњак, државни секретар за локалну самуправу.

По свему судећи уколко дође до референдума иницијатори промене имена Зрењанин у Петровград могли би бити суочени са великим проблемом јер један такав је пропао 1992. године.

Да ли ћемо вам Зрењанинци пожелети срећну 2020. годину наредне године из Зрењанина или Петрограда у овом тренутку једино, можда, зна Деда Мраз.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 28. дец 2018, 22:32) - anonymous [нерегистровани]

I mi smo misljenja da ovaj

grad treba dobiti svoje prvo-naslovljeno ime: Petrovgrad.