Нове куће за Роме у Убу

У Општини Уб додељени су кључеви нових кућа за 15 ромских породица. Тиме је завршен пројекат "Побољшање стандарда живота у ромским насељима", који је финансирала ЕУ, а суфинансирали Влада Србије и немачка хуманитарна организација ХЕЛП, уз помоћ локалне самоуправе. Овим пројектом, вредним милион и сто педесет хиљада евра, у општинама Уб, Лебане и Свилајнац стамбено ће бити збринуто 89 ромских породица.

На месту некадашње безусловне куће, вишечлана породица Недире Јовановић из Совљака код Уба, добила је нови комфорни дом. Од 15 ромских породица, којима су изграђене куће у убској општини, захваљујући пројекту "Побољшање стандарда живота у ромским насељима", највише кућа изграђено је у овом селу.

"Отарасила сам се и од влаге и од да не ставим више корито, лаворе, шерпе, да видим где прокишњава", каже Надире Јовановић, из Совљака.

 

"Сад је много боље, ја сам била подстанар десет година. Самохрана мајка,двоје деце и школујем и све, значи задовољна сам", додаје Снежана Шишић из Совљака.

За 15 новоизграђених кућа и реконструкцију 24 у 8 ромских насеља у убској општини овим пројектом, издвојено је скоро пола милиона евра. Стамбено је збринуто 39 породица са 160 чланова.

"У сарадњи са Владом републике Србије пратити стратегију за социјално укљуцивање Рома и Ромкиња и уцествовацемо у инплементацији акционог плана који це бити усвојен поцетком 2019. године", објашњава Дејан Влајковић, генерални секретар Националног савета Рома.

"Општина Уб је учествовала у одабиру коначних корисника пројекта и пружила подршку при озакоњењу објеката и прибављању грађевинских дозвола. И препознала значај овакве инвестиције и одговорно преузела своју улогу у решавању изазова са којима се грађани на овој територији суочавају и на домаћински начин искористила средства ЕУ", истиче Ивана Николић, помоћник председника Општине Уб.

Из Министартва грађевинарства које је реализовало овај пројекат, најављују нове, у оквиру ширег прогарама ЕУ за унапређење услова становања Рома.

"Кроз нова средства из ИПА 2018. ће се радити изградња и не само зграда, већ и припадајуће комуналне инфраструктуре, пре свега водовода, канализације", каже Зоран Лакићевић, државни секретар министартва грађевине, саобраћаја и инфраструктуре.

Општина Уб која се показала ефикасном у реализацији оваквих пројеката, биће поуздан партнер и убудуће ЕУ, Влади Србије и другим организацијама у обезбеђивању бољих услова за подстандардна ромска насеља.

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар