Брда од сланине у Качареву

Припреме за „Сланинијаду” у Качареву су у пуном јеку, а Милан Златковић као и сваке године обрађује више од три тоне сланине и разних врста кобасица од мангулице и обичних свиња.

Равницу Качарева ових дана парају брда сланине коју праве домаћини на својим имањима. Милан Златковић се посветио обради меса од мангулица. Припрема суво сољену сланину која мора да одстоји 21 дан, а након тога се два дана одсољава и тек онда суши.

„Изузетно је хранљива, даје ситост, има мање холестерола и убија лош холестерол, тако да је веома здрава и сланина и маст од мангулице”, објашњава Милан Златковић из Качарева.

Златковић и многе његове комшије увек имају пуне руке посла. Припремају разне врсте кобасица, пршуте, печеница и сланине, јер купци, не само из наше земље, током читаве године траже њихове производе, а за „Сланинијаду” морају да припреме много тога и како кажу и овог пута биће здраве домаће хране довољно за све који желе да је пробају:

„Из Црне Горе нам долазе, пре неки дан ми је био купац из Херцег Новог по чварке и кобасице, а са Цетиња ми долазе и шаљемо им редовно наше производе.Задовољни су и хвале моју његошеву кобасицу”, каже Милан Златковић.

У Месној заједници Качарево желе да помогну својим мештанима у производњи, јер је Сланинијада" после три деценије постала бренд села:

„Покушавамо да све наше приватнике објединимо и да формирамо кластере или задругу индивидуалних прерађивача меса и да на тај начин сачувамо наш бренд.Треба све да подигнемо на још већи ниво препознатљивости и да се изборимо за стандардизацију квалитета и то уз струку и науку која ће све то пратити. Манифестација „Сланинијада” нам је стожер свега и желимо да покажемо да и наши домаћини могу на тржишту да се носе са јаким произвођачима”, наводи Бранко Бокун, председник Месне заједнице „Качарево”.

У Качареву су схватили да богат и задовољан појединац значи и добро место за живот и зато и не чуди што своје село Качаревци више не напуштају.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара