Може ли се живети од овчарства у Топлици

Топлички крај деценијама уназад познат је по великој миграцији становника. Недостатак посла у граду, многе је, ипак приморао да се врате на село и баве пољопривредом.

Када се, сада већ шездесетогодишњи Ранко Радовановић из куршумлијског села Тмава, пре две деценије из града вратио на очево имање, ни слутио није да ће бити власник највеће фарме оваца у Топлици.

"Започели смо са стотинак оваца матичених. Било је мало теже да се дође до матичених грла. Било их је мало у земљи, а била је и велика цена куповине мада и данас доста скупо", каже Ранко Радовановић из Тмаве.

Ранко каже да сада има 500 оваца и јагњади расе ил де Франс и Витенберг, да су она уматичена и за њих добија субвенције од седам хиљада динара по грлу. Ранко истиче да му та средства много помажу да стално повећава број грла и квалитетније их узгаја.

"Субвенције редовно добијамо година за годину. При крају године новембра месеца обично добијамо субвенције, после тога на нама је да радимо. Радимо око 46 хектара земљу", додаје Ранко.

"Може да се ради. Може да се направи луфта и за одмор. Могу да радим кад хоћу. Фактички кад погледамо не зависим од другог, не морам да устанем у 4 или 6 да бих ишао на посао", објашњава Немања Радовановић.

"Јесте да има доста посла. Али кад се то све одради нађе се слободног времена да се оде и на море и на зимовање значи било где. Ми смо ту на раскрсници три града, Куршумлије, Блаца и Прокупља значи за 15 до 20 минута свуда стигнемо", каже Јелена Радовановић.

У Топличком крају све је мање оваквих примера, јер млади углавном одлазе са села.

Куршумлијско село Тмава пре пола века имало је струју, пут и воду али је у њему остало да живи само десетак домаћинстава.

Да би подстакла људе да остану на овим просторима, општина Куршумлија из буџета за пољопривредну производњу и бољу инфраструктуру у селима годишње издваја више од 100 милиона динара.

 

 

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво