Стари из села код Врања и Трговишта - на топлом и сигурном

Уочи сваке зиме повећава се број корисника Прихватилишта за старе при Центру за развој локалних услуга социјалне заштите у Врању. Тада долазе људи из удаљених планинских села који желе да зимске месеце проведу у топлом и на сигурмом. Капацитети Прихватилишта су попуњени.

Био је једини становник села Калова у општини Трговиште према граници са Македонијом. Небојши Рашићу кућа се срушила, а такве су биле и остале напуштене куће у селу. До центра Трговишта имао је да пешачи 16 километара.

"У зимском периоду веома је хладно и лошег сам здравственог стања. Дошао сам 3.децембра и планирам да останем овде до краја грејне сезоне. Овде су услови изванредни" каже НебојЗоран Станковић из Ушевца код Врања ша Рашић из Калова.

Из околине Трговишта је у Прихватилииште Центра за развој локалних услуга стигао и Стојил Митровић, а из планинског села Ушевца код Врања Зоран Станковић.

"Измрзо сам, градан сам био. Нисмо имали храну", каже Стојил Митровић из Радовница.Ја сам дошао овде зато што ми се кућа срушила, лошег здравственог сам стања. Где могу да спавам под дрво на ову зиму? Хладноћа велика" каже Зоран Станковић из Ушевца код Врања.

Попуњени су капацитети Прихватилишта, тренутно збрињавају 36 старијих особа. Они који су стигли из удаљених планинских села о којима нема ко да брине, остаће током зиме у топлим просторијама Центра.

"Корисници долазе у веома лошем здравственом стању, углавном су то срчани болесници, дијабетичари, особе које имају неке хроничне болести, особе које су у стању социјалне потребе", каже Станка Милошевић, стручни радни.к

"Два захтева су у току, што значи да ће бити 36 што је уједно и капацитет Прихватилишта. Што наравно не значи да уколико се јаве још корисника који су у стању социјалне потребе неће бити смештени", каже Ивана Тасић, директорка Центра за развој локалних услуга у Врању.

Станари Прихватилишта имају све услове, храну, топле просторије, а 24 сата и медицинску и стручну помоћ. Ово је једино Прихватилиште таквог типа у Пчињском округу, а захтеви за смештај стижу и из других делова земље.





Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи