Манастир Каменац и школа у Честину обележили јубилеје

У крипти Храма Светог Саве одржана je свечана академија поводoм обележавања шест векова манастира Каменац и два века основне школе у Честину.

У препуној крипти Храма Светог Саве у Београду, у присуству изасланика патријарха Српске православне цркве, свештенства, сестринства и монаштва, представника министарстава Владе Републике Србије, Управе за сарадњу са цркама и верским заједницама, житеља општине Кнић и њихових гостију и пријатеља, одржана је свечана академија којом је још једном обележено шест векова манастира Каменац и Два века основне школе у Честину.

У име свих житеља настањених подно Гледићких планина присутне је поздравио Мирослав Николић, председник општине Кнић.

„Ако је Шумадија срце Србије, онда је Жичка епархија жила куцавица Свете Мајке Цркве, која са Студеницом и Жичом пулсира кроз више од двадесет средњовековних манастира, међу којима и нашим Каменцом”, рекао је Мирослав Николић, председник Општине Кнић. „Наш камени храм сведочи да смо и у Книћу и у Београду потомци Светог Саве, под чијом смо се куполом сабрали, да смо и на Косову и Метохији и у гружанској долини, додао је председник општине Кнић, потомци честитог кнеза Лазара, који нам је отоворио двери овог велелепног здања. У жељи да наша дела буду камен ослонац нашим потомцима, развој Гружанског краја усмераваћемо у духу православља ослањајући се на рад и знање, јер улажући у развој, улажемо у будућност наше деце.”

Прослава је почела извођењем химне Каменца за коју је текст написао Марко С. Марковић. Изведен је уметнички програм под називом „Камен по камен - Каменац” којим су по сценарију и у режији Биљане Ђуровић и Божидара Ђуровића оживљени векови и у њима описани духовни и друштвени живот честинског краја.

У музичком делу програма учестовао је хор АКУД „Иво Лола Рибар”, под диригентском палицом Милована Панчића. Драмски уметник Хаџи Ненад Маричи, оживео је лик задужбинара манастира Каменца, Деспота Стефана. У програму су учествовали и Катарина Гојковић и Српски православни појци.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи