Завршни годишњи концерти панчевачких културно-уметничких друштава

Панчевачко Културно-уметничко друштво "Станко Пауновић - НИС Рафинерија нафте Панчево" обележило је 70 година постојања великим генерацијским концертом у Хали спортова. Завршни годишњи концерт одржао је и 11 година старији КУД "Абрашевић".

КУД "Станко Пауновић" основан је давне 1948. године као "Друштво железничара Панчева", а јубилеј су прославили великим концертом, на коме су се представиле све генерације, од забавишта до ветерана. Данас имају чак 550 чланова.

 

"Имамо 12 играчких ансамбала, народни оркестар, тамбурашки оркестар, певачку групу, школу свирања на тамбури и фрули, радионицу за реконструкцију народних ношњи", каже Дејан Трифуновић, уметнички директор КУД "Станко Пауновић - НИС РНП"

"Играм фолклор већ 22 године и то је добар начин да одржим форму, али исто тако одржавам традицију и дружим се", каже Владимир Етински, из КУД "Станко Пауновић"

Ово друштво је добитник бројних награда, међу којима се издвајају златна плакета на републичком фестивалу 2010. и награда Града Панчева за изузетна достигнућа у култури и уметности. Такође су организатори два фестивала, "Етно глас" и "Панчево, град игре". Њихове колеге из КУД "Абрашевић" такође су обрадовале публику завршним годишњим концертом, где им је гостовало друштво "Вила" из Новог Сада.

"КУД Абрашевић је једна велика породица, која на нашем поднебљу живи 113 година, а у оквиру те породице панчевачки ‘Абрашевић’ прославио је 80 година прошле године,имали смо јубилеј, а сад обележавамо 81 годину постојања", наводи Лела Стојнов, председница друштва "Абрашевић" из Панчева.

"Мој старији брат је играо у КУД-у, а ја сам једва чекала да порастем да заиграм и ја фолклор. Одувек ми је то било занимљиво", каже Ксенија Гасенбергер, из КУД "Абрашевић".

"Потребно је доста спремања и улагања да би све изгледало како треба и на свом месту", објашњава Драгана Радованчев, из КУД "Абрашевић".

КУД "Абрашевић" је три пута освајао злато на међународном фестивалу у Француској, а ове године су имали успешну турнеју на Сицилији. Оба друштва чека још много концерата, а њихова врата су отворена за све који воле игру и фолклор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво