Лозница: Уклоњен опасни отпад

Из некадашње Фабрике ауто-тракторских кочница у Лозници, након вишегодишњег чекања, завршено је измештање 400 буради са цијанидним солима, опасном материјом која је дуго представљала потенцијалну опасност по животну средину и грађане.

Један од највећих еколошких проблема у Лозници решен је измештањем последњих четрдесет буради од 400, колико их је годинама до данас било смештено у напуштеној фабрици у центру града. Уклањање опасног отпада почело је крајем прошле недеље, о трошку државе, након вишегодишњих апела и грађана и локалне самоуправе.

 

"На задовољство свих нас у Лозници, ми присуствујемо уклањању и одвожењу на један безбедан начин овог опасног отпада, реч је о цијанидним солима које су свакако смештене у центру града биле један латентан извор опасности", каже Видоје Петровић, градоначелник Лознице.

Због дотрајалости старе, цијанидна со препакована је у нову специјализовану бурад, што је посао који држава плаћа други пут. Још 2010. године соли су биле спремне за транспорт, али је посао пропао због одласка фабрике у стечај. Поновни поступак, државу је коштао нешто више од сто хиљада евра.

"Ове соли су хемијски отпад који код нас не може да се третира, већ иде у Аустрију, иде у Салцбург, у руднике соли дубоко, тако да је то можда најбоље решење, иако је цео овај поступак и све што смо урадили скупље него да смо овде третирали, али ми немамо услове за третман хемијског отпада", каже Слободан Тошовић, саветник министра за заштиту животне средине.

У наредних неколико дана, према речима надлежних, из Лознице биће уклоњено и шест буради са опасним материјама, која су пре неколико месеци изазвала пожар у једној од напуштених "Вискозиних" хала.

"Лозница заиста јесте једна од првих тачака којима ћемо се бавити у наредном периоду", објашњава Горан Триван, министар заштите животне средине. И додаје: "Да би се то радило потребно је да имамо две ствари. Једна је наша потпуна свест и потпуна дијагноза стања које имате не само у Лозници, а друга је да постоји новац."

На држави остаје да реши још неколико еколошких проблема у Лозници. Један од њих, можда и највећи, је уклањање воде контаминиране угљен-дисулфидом, запаљивом и екслпозивном материјом, која се такође налази у некадашњој "Вискози".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи