Уче занат чекајући слободу

Немачка невладина организација „Хелп” донирала је Казнено поправном заводу „Забела” код Пожаревца две машине за обраду метала и израду металног намештаја. Осуђеници ће се обучавати за рад, а намештај који се произведе у Забели намењен је другим затворима и тржишту.

На новој CNC машини (rачунарска нумерички управљана машина) осуђеници у казнено поправном заводу Забела код Пожаревца брже и лакше ће израђивати метални намештај, намењен другим заводима у оквиру система Управе за извршење кривичних санкција, али и српском тржишту. У Забели се већ одавно производе и метални мобилијари.

„Имајући у виду да су ово врло модерне и нове машине, њихов капацитет је и већи од наших потреба, тако да оправдано очекујемо да ће се у неком будућем периоду та производња и пребацити, тако да ћемо моћи да учествујемо на тржишту и да са те стране растеретимо буџет и остваримо неку зараду”, каже Дејан Царевић, директор Управе за извршење кривичних санкција.

Машине за обраду метала доницаја су немачке невладине организације „Хелп”. Вредност машина је 57 хљада евра, од чега је половину дала Управа за извршење кривичних санкција.

„С oбзиром на то да Хелп помаже угрожене групе ово је једна од специфичних група која заиста у том смислу није довољно сагледана у Србији и ово је за нас јако важна циљна група,” наводи Маша Бубањ, из немачке невладине организације „Хелп”.

Током издржавања затворске казне, осуђеници у Забели имају прилику да се дошколују или изуче занате. Посао заваривача је врло тражен, па за њим влада велико интересовање и међу осуђеницима.

„Имао сам обуку овде која је трајала четири месеца, која је била јако квалитетна. Мислим да сам добро урадио што сам кренуо уопште на курс генерално и мислим да ће ми то значити пуно у животу”, наводи један осуђеник, а други додаје:

„У сваком случају не планирам да се враћам овде. Једно знање више вероватно ће помоћи у даљем животу, налажењу посла.”

У Казнено-поправном заводу „Забела” на издржавању казне је око 1.400 осуђеника. У току је изградња три нова павиљона за смештај скоро 700 осуђеника.

Забела постоји већ 165 година и најстарији је казнено-поправни завод у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво