Сточари са Пештери спремни за зиму

Почетком децембра породица Турковић из Долића вратила је стада са „станова”, како у овом крају Пештери називају пребивалишта где лети напасају стоку. За стотинак оваца које зимују у селу припремили су више од 2.500 бала траве са планине Гиљева.

Први снег на „становима” не значи нужно да ће Турковићи назад у село. Тек када снег напада преко 30 цeнтиметара или зима зађе дубоко у децембар, стадо се враћа.

„Овце су нам добре. Имају пашу добру зато што, паша им је најглавнија. Имају да пасу. И сад имају и да није снег пао, па смо морали нешто да испратимо у село. Да је било лепо, не би нас ни нашли овде. Били би по Гиљеви”, каже Бајра Турковић.

„Ујутру пустимо овце и идемо за њима по брдима и по шуми и чувамо. Око 4 сата се вратимо, затворимо их и идемо у станове”, објашњава Тарик Турковић.

Средина је децембра, а у Долићу већ има 30 цм снега. Станови Турковића налазе се десет километара одавде. Стадо су дотерали пешице.

За зиму се балира најквалитнија трава, а овце до јагњења не улазе у штале. На ледини Зијадин полаже сено у импровизоване јасле и на земљу али овце не прилазе. Све стоје иза пободеног штапа.

„Док ја не макнем штап неће да приђу да једу. Оне би ту могле да буду 2-3 сата или до сутра. Не би пришле да једу док не макнем штап и не дам знак да приђу да једу”, наводи Зијадин Турковић.

Сењак, амбар и пушница пуни. Како Зијадин каже, за зиму су се одлично припремили. Све до почетка априла када ће читава породица поново на „станове”.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво