Представа у част Гвозденог пука

Други пешадијски пук „Књаз Михаило", због јунаштва својих војника, назван је Гвозденим пуком. Велики број одликованих војника је из медвеђанских села. У част јунацима Гвозденог пука Културни центар у Медвеђи припремио је представу уз помоћ аматерског позоришта Лебана.

Други пешадијски пук „Књаз Михаило", због јунаштва својих војника, међу којима су били ратници из Јабланице, Пусте Реке, Топлице, Заплања, назван је Гвозденим пуком. Велики број војника је одликован, а највише носилаца Карађорђеве звезде са мачевима је из медвеђанских села.

У част јунацима Гвозденог пука, у години јубилеја, Културни центар у Медвеђи припремио је представу уз помоћ аматерског позоришта Лебана.

Звук гусли се у Јабланици први спознаје и најдуже чује. Да прославе и жале. Понајвише јунаштво предака небеско, задојено, необјашњиво. Овековечено у Другом пешадијском пуку моравске дивизије који сами ратници са дивљењем и страхопоштовањем назваше гвозденим. Ово је дуг, на стогодишњицу извојеване победе.

„Ја памтим свог прадеду који је живео 104 године који ми је масу тих ствари причао у то време и одговорност јесте велика, али и част да после 100 година покушама да направимо нешто и упознамо овај наш крај јабланички са јунацима који су можда и неправедно заборављени," каже Доминик Богдановић, редитељ и сценариста.

Са поносом и чашћу свако од њих је стао на сцену Културне сцене у Медвеђи. Да оживи јунаке који су на Церу, Колубари, па и после албанске голготе силовито јуришали ка слободи. Да удахну живот краљу Петру.

"Могу да кажем дас ам почаствован и поносан што глумим мада је то у неку руку секвентна улога," каже Миодраг Трајковић.

"Ја глумим безименог пиковника Гвозденог пука И наравно сама улога ми је таква да морам пуно да вичем тако да заиста уживам у овоме," објашњава Саша Гигић.

Уз директоре, правобраниоца, општинске чиновнике, студенти, ђаци да сазнају и проживе.

"Мени се баш свидја ова представа препоручујем свима да барем прочитају текст," каже Павле Ђорђевић.

У херојском крају министарство културе радо је подржало представу "Јунаци Гвозденог пука".

"Ово је трећи пројекат који радимо преко Министарства културе и информисања, имамо још један до краја године и мислим да је ова година баш погођена са овим пројектом," наводи Небојша Јакшић, директор Култорног центра у Медвеђи.

"Једна оваква представа у општини Медвеђа која је са својим чији су преци добитници великог броја Карађорђеве звезде и који су управо били припадници ове елитне јединице," каже Небојша Арсић, председник општине Медвеђа.

Вреди погледати и научити!

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво