Адвент: Божићни обичаји у Скореновцу

У Скореновцу код Ковина, где живи велики број Мађара, почеле су припреме за Божић. По угледу на многе европске градове организована је божићна пијаца, као и празнична позорница која приказује Христово рођење.

Иако у Скореновцу живи тек нешто више од хиљаду становника, Мађари, који ће Божић прославити 25. децембра, организовали су празнична догађања по угледу на многе велике европске градове. На божићној пијаци могу се купити украси, слаткиши, попити кувано вино или појести неки од специјалитета.

 

„Ово је мађарски специјалитет лангош. То је слично мекикама, прави се од теста, белог лука, павлаке и сира”, објашњава Валерија Дани.

„Божић је најлепши празник који постоји. Обележавање почиње четири недеље раније, то се зове адвент”, каже Корнелија Черни. „Код куће направимо венац и припремимо четири свеће, сваке недеље палимо по једну и тако бројимо дане до Божића.”

У центру села постављена је позорница Христовог рођења, а за мештане и посетиоце изводи се мали реситал са певањем, који описује витлејемске догађаје.

„Сигурно је свако видео неку макету са шталом и домаћим животињама. Тамо је мајка Марија и отац Јосип и све прича о томе како се Исус Христос родио”, наводи Елизабета Вамош.

„Видели смо да то може Будимпешта, Беч, па што не бисмо могли и ми у Скореновцу, али удружено”, истиче Ерне Дани. „Ту су учесници из културно-уметничких друштава, свеопште становништво у Скореновцу.”

Божићни обичаји шире дух заједништва у селу, али привлаче и посетиоце, који у ово место долазе током целе године, знајући да постоји развијен сеоски туризам. Ту ће увек бити дочекани домаћински и моћи ће да стекну нова сазнања и познанства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво